Fyra tränare på 25 månader

1 av 4
OLLE NORDIN
2001-mars 2002 Kommentar: AIK blev trea under Olle Nordins första år, bara tre poäng efter segrande Hammarby. Bara någon vecka innan den allsvenska säsongen 2002 skulle börja blev Nordin sjukskriven för utbrändhet. Han återkom aldrig till AIK.
SPORTBLADET

Datumet var 8 mars 2002.

Olle Nordin tvingas ta timeout från sitt tränaruppdrag i AIK.

Det blev startskottet till en tränarkarusell som krävt fyra man och 25 månader senare fortfarande snurrar.

Senast att kliva av blev Richard Money, 53. På en välbesökt presskonferens på Råsunda förklarade engelsmannen att media och spelsystemet är emot honom och att han nu bestämt sig för att lämna AIK.

- Vi fick beskedet i söndags kväll och är fortfarande väldigt förvånade, sa vd:n Sanny Åslund som satt bredvid.

Men det är en sanning med modifikation. Åslund kan knappast varit särskilt förvånad.

Olle brände ut sig

Under Åslunds fyra år som vd har samtliga tränare som han anställt kastat in handduken av olika anledningar:

Den framgångsrike Stuart Baxters efterträdare blev Olle Nordin. Men trots ett hyfsat debutår - AIK slutade trea 2002 - klarade Olle inte pressen och brände ut sig. Efter tillfrisknandet ville han komma tillbaka men AIK vågade inte chansa och var dessutom skeptiska till om Olle hade spelarnas stöd.

Assisterande tränaren Peter Larsson fick ta över, om än lite motvilligt. Han lovade att fortsätta året ut men efter sju matcher och bara en seger tackade Larsson för sig. Den officiella förklaring var svaga resultat, en annan att Larsson hotades av fansen.

Från Tjeckien hämtades Dusan Uhrin, som inte kunde prata engelska. Tjecken vantrivdes och efter säsongen gick han i pension efter en uppgörelse med AIK.

Näste tränare blev alltså Richard Money. Men Money var aldrig AIK:s förstaval.

När Dusan Uhrin gick i pension november 2002 bildade AIK en tremannagrupp för att hitta hans efterträdare: vd:n Sanny Åslund, nye sportchefen Peter Kisfaludy och avgående sportchefen Stefan Söderberg.

Ganska omgående enades gruppen om fyra kandidater: Stuart Baxter, Benny Lennartsson, Mats Jingblad och Richard Money.

När de fyra kandidaterna valts ut lämnade Stefan Söderberg arbetet. Hans sista insats i AIK blev att lansera Benny Lennartsson.

- Benny var min man, säger Söderberg.

Peter Kisfaludy träffade de olika kandidaterna under några hektiska dagar vintern 2002 och till slut fastnade man för - Stuart Baxter.

Baxter hade gott anseende i AIK sedan sin framgångsrika period i slutet av 90-talet. Han var Sanny Åslunds kandidat och den tränare som AIK först satsade på att anställa.

Kisfaludy ville ha Money

Men det blev aldrig Baxter. Han kom aldrig loss från sitt kontrakt med England. Baxter var under denna period ansvarig för U-landslaget och ville in i det sista avvakta för att få rollen som assisterande till Sven-Göran "Svennis" Eriksson (som Brian Kidd senare fick).

Inom AIK-kretsar fanns en grupp som förordade Mats Jingblad men Jingblad fick aldrig något stöd från den innersta kärnan. I stället stod valet mellan Benny Lennartsson och Richard Money. Lennartsson föll bort av flera orsaker; hans ålder (61), hans lönekrav och att AIK ville ha en tränare som gärna bär kostym.

Richard Money anställdes sedan han fått goda vitsord från Roland Nilsson, Magnus Hedman och Thomas Antonelius. Samtliga hade stött på Money i Coventry där han var ungdomstränare.

Den som hårdast lanserade Richard Money inom AIK var Peter Kisfaludy. De båda hade lärt känna varandra flera år tidigare då Money var på besök i Sverige och Elitpojklägret i Halmstad.

Peter Kisfaludy är dessutom god vän med Fifa-agenten Anders Carlsson som representerade Richard Money. Carlsson hade tidigare försökt sälja in Money till bland annat Djurgården och IFK Göteborg men det var AIK som nappade.

Kisfaludys linje vann och på en presskonferens i december 2002 presenterades Richard Money som ny tränare av en nöjd Sanny Åslund.

- Richard har stor erfarenhet av att spela och leda, både i England och internationellt. Han har visat ett stort engagemang och en vilja att lyckas, sa Sanny Åslund.

Den viljan syntes inte mycket av 16 månader senare.

Femte man att leda AIK blir nu Patrick Englund, tidigigare assisterande bakom Money. Englund som helt saknar erfarenhet från tränaruppdrag är dock en tillfällig lösning.

Efter EM-uppehållet ska en ny huvudtränare vara på plats.

Den sjätte på två och ett halvt år"

Robert Laul