"Där kanske vi missade lite..."

Ledningen ställs till svars: Varför anställde ni Money?

SPORTBLADET

Fyra tränare på två och ett halvt år.

Då växer kritiken mot de ansvariga för tränarkarusellen.

Sportbladet ställde frågorna fansen vill ha svar på.

Foto: VERONICA KARLSSON
pressad ledning Sportchefen Peter Kisfaludy och vd:n Sanny Åslund flankerade Richard Money på presskonferensen. Men de ville inte tillstå att de gjorde något fel när engelsmannen anställdes som tränare i AIK.

På gårdagens presskonferens deltog förutom tränaren Richard Money de ansvariga för senaste årens tränarkarusell: sportchefen Peter Kisfaludy, vd:n Sanny Åslund och styrelseledamoten Alessandro Catenacci.

Ordföranden och den ytterst ansvarige Lennart Johansson lös dock med sin frånvaro.

- Lennart är på Cypern på Fifa-kongress och styrelsen representeras av Alessandro, förklarade Sanny Åslund.

Catenacci menade att brister i AIK:s organisation ledde fram till att Richard Money anställdes.

- Det var mycket med det ekonomiska och vi hade under den här perioden inte tillräcklig arbetsro för att ta de bästa besluten när det gäller tränarfrågor och de sportsliga bitarna, säger Catenacci.

Har förtroende

Hur ser styrelsens förtroende för Sanny Åslund och Peter Kisfaludy ut?

- Det ser bra ut. Styrelsen har ju också varit med om att anställa Richard Money.

Ångrar ni det i dag?

- Absolut inte. Vi gjorde det bästa i förhållande till hur situationen såg ut. Det var ju ganska pressat vid den tidpunkten, säger Catenacci.

När Richard Money anställdes fick han veta att AIK någon gång under året skulle lägga om spelsystem. Han accepterade det. 16 månader senare skyller han sitt avhopp på att han inte klarar av spelsystemet.

Sanny, att den tränare ni anställt inte klarar av att anpassa sig till ert nya spelsystem, visar inte det att AIK brustit i sin research?

- Jag vet inte vad jag ska svara på det. Vid den tidpunkten visste vi bara att det skulle bli ett annat spelsystem, inte vilket. Det är svårt att svara på, säger Sanny Åslund.

Gjorde inget fel

Tycker du att klubbledningen gjorde något fel när ni valde Richard Money?

- Inte som jag kan komma på nu direkt. Med det menar jag inte att vi är ofelbara, det finns säkert saker vi kunde gjort annorlunda.

Peter Kisfaludy var den inom AIK som hårdast marknadsförde Richard Money.

- Jag tycker inte att vi brustit i researchen. Richard sa redan på sin första presskonferens att han inte är främmande för att spela 4-2-3-1 (som är en form av 4-3-3), säger Kisfaludy.

Menar du att han lurat er?

- Nej. Men att han inte tycker att han klarar 4-3-3 är lite förvånansvärt.

Du fick goda vitsord om Richard Money från bland annat Roland Nilsson gällande hans fotbollskunskaper. Kollade ni om Money hade någon erfarenhet av att hantera media?

- Nej, där kanske vi missade lite. När man ska träna AIK är det viktigt att man klarar att hantera media, säger Peter Kisfaludy.

Robert Laul