Sverige föll i prestigemöte

Kanada vann med 9-8

SPORTBLADET

Gävle

Förlust mot Kanada. Och ännu ingen plats i semifinalen.

Det har svängt upp och ner i debut-VM:et för Sveriges Anna Bergström.

- Men sista matcherna har vi spelat riktigt bra, säger 31-åringen hoppfullt, trots 8-9 mot Kanada.

Tisdagskvällen innehöll ett riktigt klassiskt möte i curlingsammanhang.

Sverige mot Kanada.

Europa mot Nordamerika.

- Det är alltid prestige mellan oss. Det var väldigt bra spel, tråkigt att vi förlorade, säger Anna Bergström, etta i laget.

Det blev Kanada som tillslut stod som segrare - och därmed också delar ledningen gruppspelet såhär långt. De kan också räkna med en plats i semifinalen på fredag.

Hamnade i tidsnöd

Sverige såg efter en stulen poäng i sjunde omgången annars ut att ha greppet. Men i slutet hamnade man i tidsnöd och kunde inte ge tid till taktiken.

- Då tog vi ett felbeslut. Vi skulle ha satt upp en guard i stället, förklarar Anna.

- Det blev lite för mycket adrenalin. I en offensiv match som denna blir det tufft med tiden, menar skippern Anette Norberg.

Kanada hade sista sten och kunde ta 2-0, vilket gav dem seger med 9-8.

- Vi får hoppas på revansch i slutspelet, säger ettan Bergström.

Det har svängt mycket om svenska damerna, men spelet blir bättre och bättre - så slutspel finns klart inom räckhåll. Extra kul för Anna, som är det senaste tillskottet till lag Anette Norberg.

Suktar efter nya medaljer

- Mitt gamla lag splittrades så då fick jag flytta, förklarar Anna, som alltså blivit ett tillskott för värsta konkurrenterna.

Europamästare har hon redan blivit med sitt nya lag. Nu suktar hon efter nya medaljer.

- Första matchen var nervös men nu känns det bra, säger hon om sitt första senior-VM.

Att Sverige slår den mest anrika nationen hör inte till vanligheten. Senast lönnlöven besegrades av ett svenskt damlag i VM-sammanhang var när Lag Elisabeth Gustafson vann i gruppspelet, vilket slutligen ledde till guld.

- De har ju alltid otroligt bra lag.

Men det finns som sagt chans till revansch i ett slutspel. I morgonmatchen vann de svenska damerna över Italien med 9-2 men segrar mot bottenlaget Finland samt Schweiz är nog nödvändiga för avancemang.

Viktig herrseger

Även herrarna hoppas ordna en blågul slutspelsplats. Fast det såg dystert ut med 3-3 inför sista omgången då Nya Zeeland hade sista sten - en otrolig fördel i sammanhanget.

En briljant avslutning av Peja Lindholm gav Sverige två stenar i centrum av boet. Ett läge som Sean Becker inte lyckades rensa och en stulen etta gav Sverige segern med 4-3.

- Hade vi förlorat hade vi tvingats vinna de återstående matcherna. Nu är det lugnare, säger trean Tomas Nordin.

Lars Frank/TT