Lång tid på sjukhus väntar Maradona

Tillståndet något bättre

SPORTBLADET

Buenos Aires

Karriärens tuffaste match är inte över för Diego Armando Maradona.

Men chansen att han vinner den har ökat.

- Han mår lite bättre än på måndagen, säger familjeläkaren Alfredo Cahe.

Mannen som en gång slängde upp näven över huvudet på Peter Shilton och boxade in bollen med vad han senare kallade "Guds hand", är nere för räkning på nio.

Kämpar för sitt liv

Med ett svullet hjärta, svåra andningsproblem och ett allmänt mycket dåligt hälsotillstånd, kämpar han sedan i söndags för sitt liv på ett sjukhus i Buenos Aires.

Maradona, 43, andas fortfarande med hjälp av respirator, men hans tillstånd har blivit något bättre.

- Det är stabilt och blir steg för steg bättre. Men det är ännu för tidigt...situationen är besvärlig, säger Cahe.

Maradona, av många ansedd som världens mest begåvade fotbollspelare genom tiderna, hade sin storhetstid på 1980- och början av 1990-talet.

Nära dö av överdos 2000

Men mellan alla fenomenala uppvisningar och vackra mål kantades hans sportsliga framgångssaga av präktiga självmål i det privata livet. Smaskiga rubrikerna om kokainmissbruk, vilda fester, kvinnoaffärer och kopplingar till den italienska maffian, blev allt fler ju närmare argentinaren kom slutet av sin spelarkarriär.

För fyra år sedan var han nära att dö av en överdos. Sedan dess har han tillbringat sin mesta tid på avvänjningskliniker på Kuba. Tidigare i år återvände han till sitt hemland.

Akut sjuk i söndags

Medan han såg sin förra klubb Boca Juniors i ligamatchen mot Nueva Chicago i söndags, drabbades Maradona av akuta andnings- och hjärtbesvär. Han hade också början till lunginflammation.

Hans tillstånd var utomordentligt allvarligt under det första dygnet på sjukhusets intensivvårdsavdelning och ännu är faran för hans liv långt från över.

Utanför sjukhuset vakade på tisdagen hundratals trogna supportrar och bad för Maradonas liv.

Genast uppstod rykten och spekulationer om att han fått ett återfall och tagit en överdos. Men enligt familjeläkaren Alfredo Cahe har Maradona testats negativt och Cahe förnekar bestämt att det skulle finnas några kopplingar mellan Maradonas tillstånd och narkotika.

TT-Reuters