Vi lever i en sexgalen värld - vare sig vi vill eller inte...

Erika Strandell: Det finns gott om vinnare och förlorare

SPORTBLADET

Sex vid sidan av äktenskapet och flersidiga utvik.

Sportsidorna fylls med allt från jordgubbar på sängkanten till bikini i Bälinge.

Och detta sker vare sig vi gillar det eller inte.

För det är inte bara sporten som har sina vinnare och förlorare. I vår sexfixerade samtid finns gott om dem.

De senaste veckorna har man hos Ladbrokes kunnat spela på helt andra saker än fotboll och hästar. Har Beckham månne rakad pung, tatuerad förhud eller hårig bakdel?

I tidningarna (på sportsidorna!) har de livsavgörande frågorna ställts.

Kommer han att skilja sig? Har han bjudit Rebecca på jordgubbar till frukost? Var det i egna husets inomhusbio han förförde Sarah?

Och läsarna (några av dem i alla fall) rasar. Vad har detta snaskeri och skvaller egentligen med sport att göra? Varför dryftas Beckhams kvinnoaffärer av sportjournalisterna?

Man får anta att de kritiska personerna ändock håller med om att varumärket Beckham till stor del byggts upp kring just hans sex appeal... Att sexigheten de facto hjälpt honom öka sitt PR-värde som fotbollsspelare... För uppmärksamheten kring den man som världens kvinnor helst skulle tillbringa en natt med, den bidrar till att locka en större publik, den säljer mer souvenirer och gör att fler TV-kanaler slåss om rättigheterna till hans matcher. Saker som ju i slutänden påverkar även sport-Svensson där han sitter i sin soffa.

Och detta sker vare sig vi gillar det eller inte.

Plötsligt visste alla var Bälinge låg

Josefine Öqvist föddes som rikskänd fotbollsstjärna när hon gråtande gjorde mål som avbytare i VM. Bilderna gick rätt ut i TV:n och plötsligt visste alla var Bälinge låg.

Men intresset kring hennes person då, kan inte på långa vägar mäta sig med det hon nu skapat för sig själv. För nu har Josefine kastat av sig fotbollströjan och ersatt den med en trekants-BH och svart eye-liner. Hon har pratat med journalister om både mys och hångel. Hon har sagt att alla fotbollstjejer ju inte behöver ha "stora lår och se maskulina ut".

Aldrig har väl damfotbollen diskuterats så mycket som efter Jossans utvik.

Två TV-debatter, någon i radio och åtskilliga spaltmillimeter (på sportsidorna!) slår närapå bevakningen kring VM. Och allt på grund av en 20-årig flicka i bikini...

Ja, detta sker vare sig vi gillar det eller inte.

Dock kan man inte låta bli att fundera över de argument som används i debatten. Man bara måste fundera över hur de skiljer sig åt, beroende på om det är en sexig fotbollsspelande man som skriver ångande SMS till någon som inte är hans fru, eller en sexig fotbollsspelande kvinna som är omslagsbrud i baddräkt.

För när det handlar om Beckham ska man minsann låta honom vara i fred med sitt sex och i stället koncentrera sig på att berätta om hans jobb på planen.

Att Josefine Öqvist å sin sida får mer uppmärksamhet för sin sexighet än någonsin för sitt värv på fotbollsplanen är däremot mer harmlöst. Bara det visar vilket underläge damidrotten befinner sig i.

Beckham kan i det närmaste sätta på sin hustru på bild i tidningen och ändå respekteras som en av världens PR-skickligaste och bästa fotbollsspelare.

Öqvist däremot, har i och med sina bikinibilder kallats en dålig förebild för fotbollen och i värsta fall all annan idrott också. Detta trots att det rimligtvis borde vara Beckham som har den överlägset största målgruppen att vara förebild inför.

Så säg mig, varför skulle inte Josefines utnämning som Sveriges sexigaste kvinna kunna bidra till att öka hennes eget PR-värde och i förlängningen också damfotbollens i stort?

För vi lever ju i en komplett sexgalen värld.

Vare sig vi gillar det eller inte.

Erika Strandell (sport@aftonbladet.se)