Sverige till semifinal i VM

Norge sista hindret för en drömfinal

SPORTBLADET

GÄVLE (TT)

Det blir blågult i semifinalen av curling-VM.

Efter seger över USA med 2-1 samtidigt som Frankrike besegrade Skottland möter Sverige Norge i semifinal.

Och bakom de svenska framgångarna står deras fruar. Och handbollens Bengt Johansson.

- Framgångarna på isen hämtas ofta utifrån, säger laget.

Det blev en rad skrällar under torsdagen. En av dem gav Sverige en semifinalplats utan några teedragningar och skiljematcher.

Peja Lindholm och hans mannar gjorde vad man skulle mot USA och vann med 2-1. På banan bredvid stod Frankrike för en av curling-VM:s stora skrällar när man slog Skottland, som därmed missade det förväntade särspelet mot Tyskland och Sverige.

Nu möts i stället Norge-Sverige samt Kanada-Tyskland i semifinalerna på lördag.

- Nu blir det lite bonustid. Jag gissar att vi tar ut fruarna på något, säger Peter Narup, den enda av de fyra som inte har sin käresta på plats i Gävle under hela VM-veckan.

Hemma finns nämligen en sex veckors bebis men när herrarna går in i mästerskapets andra fas blir kavaljerkvartetten komplett.

- Jag ska höra med de andra killarna vad de vill göra, de får bestämma eftersom de har fruarna här nu, säger Narup.

Fast det kan nog vara läge att fråga tjejerna också - de verkar nämligen klara sig ganska bra på egen hand.

- De har så roligt på sitt håll, de har sitt eget VM. Vi ska väl inte hindra dem i shoppingen eller vad som står på programmet, säger Narup med ett leende.

Under veckan har tjejerna följt laget från läktaren och varit de som ofta hörts mest under lag Lindholms matcher. Ett stöd som har planerats fram efter tips från handbollsprofilen Bengt ''Bengan'' Johansson, den avgående förbundskaptenen.

- Innan OS i Atlanta började han sätta ihop aktiviteter för spelarfruarna för att alla skulle trivas. Det gav effekt så fruarna såg till att spelarna höll sig kvar i landslaget, berättar Peja.

Det har alltså blivit ett framgångsrecept för curlinglaget som nu jagar sin femte raka final i de VM de deltagit i.

Goda minnen

Läge för en drömfinal mot Kanada på söndag ligger öppen.

En tuff match mot Norge skiljer nu svenskarna från final.

- I Lausanne 2001, när vi vann senast, slog vi Norge i semi. Så det är ju goda minnen att ha i bakhuvudet, säger Tomas Nordin.

Sista gruppspelsmatchen blev en uppvisning i defensiv curling från USA. Slutresultatet 2-1 är det lägsta resultatet i VM sedan guardzonen infördes 1991 och delat lägstarekord genom tiderna. Men Sverige kontrollerade situationen.

- De ville ju inte ha en enda sten i spel. Jag vet inte om de ville sätta något rekord eller nåt, säger Nordin, enligt statistiken grundspelets bästa trea.

Lag Lindholm är också ett lag som blir bättre och bättre, så visst finns hopp om fler segrar för herrarna.

- Det blir jättetufft mot Norge som vi känner väl. Men i slutet av gruppspelet och i slutspel är vi som bäst, försäkrar Nordin.

Och med stödet från tjejerna inleds nu jakten på medaljer.

Lars Frank/TT