”Jag är nöjd först när jag vunnit OS-guld”

Färska europa-
mästarinnan Helena Allandi siktar mot stjärnorna

SPORTBLADET

STRÖMSHOLM

Här tittar en blivande världsstjärna fram.

Helena Allandi är bara 17 år men redan europamästarinna för seniorer.

– Jag är inte nöjd förrän jag vunnit ett OS-guld. Det är mitt mål i livet, säger Helena till Sportbladet.

Foto: KARL-EVERT EKLUND
TRÄNAR FÖR OS Helena Allandi är Sveriges nya brottningsstjärna. Efter EM-guldet är hon nu redo för nästa utmaning: OS i Aten.

Hemma hos Mamma Agneta – i hästeldoradot Strömsholm mellan Västerås och Eskilstuna – råder lugnet.

Annat var det för exakt en vecka sedan efter skrällsegern vid EM i Haparanda.

– Allting bara släppte när matchen var över. Jag blev som tokig. Det var en underbar känsla, skrattar Helena och lägger solglasögonen till rätta på ett sårigt näsben.

– Jag fick tydligen en smäll av italienskan (Sabrina Esposito) i finalen, men det var inget jag märkte. Jag får aldrig ont när det är match och adrenalinet rusar till.

Åsna och tiger

Det känns som man har hört Helenas historia förut.

Det började med att hon hängde på pappa Aalar till brottningshallen, kollade in brorsan Dennis träna och kunde sedan inte komma där ifrån.

– Jag fastnade nog direkt även om jag höll på en del med hästar också. Men brottningen är en större utmaning och jag klarar inte av att vara beroende av någon annan än mig själv.

Ett uttalande som bekräftas av mamma Agneta som slagit sig ner i solen på farstutrappan för att lyssna.

– Om Helena var ett djur skulle det vara en korsning mellan åsna och tiger. Hon har alltid varit galet envis och haft massor av energi.

Egenskaper som gjort Helena Allandi till ett av Sveriges största brottningslöften genom tiderna.

Något förbundskapten Frank Steen såg redan för fyra år sedan.

– När jag då sa att Helena skulle bli bäst i världen skrattade folk åt mig. Nu är hon 17 år och bäst i Europa. Hon kommer att gå precis så långt hon själv vill.

”Måste ha ett mål”

Just viljan är en av Helena Allandis största styrkor. Redan som 13-åring bestämde sig Helena för att söka till brottningsgymnasiet i Arboga. Tre år senare kom hon in, flyttade dit och ställde om siktet.

– Jag är aldrig nöjd. Det finns alltid något mer jag vill. Den dagen jag inte känner så längre är min karriär över. Jag måste ha ett mål, något att sträva efter för att må riktigt bra.

Förutom fysiken, mentaliteten och det praktiska kunnande har Helena ännu en livsviktig egenskap för en ung idrottare i en liten sport – det som agenter kallar star-quality.

Ständigt leende, öppen och charmigt sprallig.

– Jag har alltid varit så. Jag gillar att ha kul, säger Helena och tillägger:

– Jag är medveten om att sådana som jag får mer uppmärksamhet. Men jag är bara mig själv. Hoppas att det räcker, säger hon och skrattar.

Pluggar och bor i Arboga

Mattias Larsson