Skitmatch - men seger för Sverige i EM-kvalet

”Det var otroligt viktigt”

SPORTBLADET

SOLOTHURN, SCHWEIZ (TT:s utsända)

Hemma vann Sverige med 6-0, men i bortamötet mot Schweiz i EM-kvalet i fotboll fick svenskorna slita hårt för 2-0-segern.

- Det var en riktig skitmatch. Men det var skönt att vinna - det var otroligt viktigt, säger Victoria Svensson.

Sverige har ännu inte tappat poäng i EM-kvalet.

Och på fem matcher har Sverige bara släppt in ett mål - mot Finland i fjol (2-1).

- Den här matchen var en skitmatch, men den mot Finland var ännu värre, tycker Svensson.

Svenskorna var mycket väl medvetna om att de inte stod inför någon lätt uppgift i Solothurn, trots att de vann så stort hemma i Kalmar för ett år sedan. För de visste att Schweiz även i Kalmar-matchen pressat hårt i första halvlek, och de visste att de brukar ha svårt mot sämre lag.

Det började dock bra för redan 1.30 in i matchen gjorde Sverige första målet. Salina Olsson nickade in bollen på Therese Sjögrans vänsterhörna.

- Jag hade en bra chans en stund senare och hade jag satt den kanske matchbilden blivit annorlunda, säger Svensson.

För stillastående

Nu blev de kommande 90 minuterna en enda lång uppförsbacke. Sverige drogs med i schweiziskornas låga tempo och det var dålig rörelse i det svenska laget.

- Och vips så är Schweiz inne i matchen. Vi slog också för svåra passningar, säger förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors.

I slutet av första halvlek fick mittfältsstjärnan Malin Moström en smäll på höften och tvingades gå ut.

- Jag kunde inte längre springa, för jag fick en smäll på muskelfästet ovanför bäckenet, säger Moström och är orolig för att inte kunna spela i Umeås nästa match på torsdag.

Utan Moström i laget blev andra halvlek ännu sämre än den första, för det blev ett glapp mellan mittfält och anfall. Det var först när Victoria Svensson gick ner på ''Mosans'' plats som glappet täpptes till och det var först då som Sverige fick till några bättre anfall.

Klubbkompisar i samarbete

Schweiz satsade allt på en kvittering och tog in ytterligare två forwards. Förbundskaptenen Jost Leuzinger tycker att man var nära en skrällpoäng mot VM-tvåan, men trots några hyggliga anfall var aldrig Schweiz riktigt nära. Och när Schweiz satsade allt framåt i slutminuterna fick Sverige en bra kontringschans. Victoria Svensson löpte med bollen i mitten och gav klubbkompisen från Djurgården/Älvsjö, Sara Johansson, ett smörpass.

- Eftersom jag brukar spela med ''Vickan'' så vet jag att om jag bara springer så kommer bollen. Hon är mästerlig när det gäller att lägga bollarna. Det var bara att ta emot och sätta dit den, säger Johansson om 2-0-målet i sista tilläggsminuten.

Det var Sara Johanssons andra mål i landslaget och hon hoppas nu kunna bli mer permanent i landslaget.

- Jag brukar bli uttagen till de stora mästerskapen, säger Johansson, som inte brukar få spela så mycket i mästerskapen (en kvart mot Kanada i VM-semifinalen senast).

- Men nu vill jag vara med mer i landskamperna däremellan också, så får jag kanske fler chanser till inhopp.

Närmare EM-slutspel

Marika Domanski Lyfors var inte nöjd med spelet, men däremot med segern och målen.

- Jag sa det innan till tjejerna att det viktigaste var att vinna. På vilket sätt finns ändå inte med i historieböckerna. Nu är vi ett steg närmare EM-slutspelet, säger hon nöjt.

Sverige kommer troligen att säkra EM-slutspelsplatsen mot Italien på midsommardagen. Men dessförinnan, 12 maj, spelar Sverige mot Serbien-Montenegro i Växjö.

Ingela Ahlberg/TT