Hammarby hakade på i toppstriden

… men Elfsborg är fortfarande poänglöst

SPORTBLADET

En öppnande passning från en motståndare räddade tre poäng för Hammarby mot Elfsborg.

Fri med målvakten gjorde Björn Runström 1-0 och Hammarby hakar på i den allsvenska toppen.

Däremot är det väldigt tungt för Elfsborg. Laget, med sin nye tränare Magnus Haglund, har ännu inte tagit poäng i allsvenskan och parkerar sist med 2-11 i målskillnad.

Hammarbys segermål var ytterligare ett bevis på att Elfsborg har oflyt just nu. På hemmalagets långa inlägg fick Garba Lawal halvträff med vänsterfoten och bollen letade sig ner på fötterna på Björn Runström.

- Jag var ju helt fri och satte den med vänsterfoten. Det var en skön känsla att se bollen gå i mål. Då släppte allt, säger den lycklige matchhjälten.

Ungdomsproffs

Runström, 19, blev ungdomsproffs i Italien för tre år sedan, först i Bologna sedan i Fiorentina. Efter ett tufft sista halvår flyttade han hem i fjol och det var bara aktuellt med spel i Hammarby.

- Det fanns inte på kartan att jag skulle spela i något annat lag, säger Runström.

Två matcher från start

Hittills har han fått spela två matcher från start samt gjort två inhopp. På lördagen fick han spela till höger, men trivs lite bättre till vänster.

- Det spelar egentligen ingen roll, bara man får spela.

Elfsborg började piggt och hade inga problem att plocka bort Runström och de övriga i Hammarby. Boråslaget hade också två bra målchanser, men Samuel Holméns skott gick över och Lasse Nilssons skott räddades av Ante Covic.

Hammarby hade svårt att få i gång spelet och slarvade mycket med passningarna. Samtidigt spelade Elfsborg en smart och svårpasserad defensiv där Holmén och Magnus Samuelsson enkelt plockade bort viktige Karl-Oskar Fjörtoft på mitten.

I slutet av halvleken arbetade sig Hammarby in i matchen - ett initiativ som fortsatte i den andra. Men trots ett par bra möjligheter, framför allt genom två nickar av Petur Marteinsson och Björn Runström, fick inte Hammarby hål på Elfsborg.

''Vi är starka''

Men så i den 67:e minuten damp bollen helt plötsligt ner hos Runström och Söderstadion exploderade sedan han slagit bollen förbi duktige Elfsborgsmålvakten Johan Wiland.

- Det var skönt. Vi hade flera chanser, men jag måste erkänna att vi har lite svårt att göra mål. Och sista kvarten var väldigt jobbig igen, sade Hammarbys tränare Anders Linderoth.

Då flyttade Elfsborg upp folk i anfallet för att försöka ta årets första poäng, men Covic räddade Lawals vassa vänsterskott, som var lagets bästa möjlighet.

- Jag tycker att vi stod upp bra, vi kämpade och fightades och hade även ett par bra lägen. Men ska man ta poäng på Söderstadion måste man göra mål, kommenterade Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

- Det är förstås tungt med noll poäng, men vi är starka och tillsammans ska vi reda ut det här.

Stig Lindmark/TT