Alfredsson spelar redan på söndag

”Han ringde och sa att han vill spela mot Japan”

SPORTBLADET

OSTRAVA, TJECKIEN (TT:s utsände)

Daniel Alfredsson kunde inte vänta längre.

Han kommer till ishockey-VM redan på söndagen.

- Daniel ringde själv och sade att han ville spela mot Japan, berättar Tre Kronors assisterande förbundskapten Ulf Dahlén.

Ottawas lagkapten är efterlängtad i Ostrava. Sjuan i NHL:s poängliga - 80 poäng (32 mål och 48 assist) på 77 matcher - är en spelare som alla lag skulle behöva.

En ledare, framspelare och målskytt i en och samma person.

- Klart att han kommer att tillföra mycket. Daniel Alfredsson är ju en av världens bästa ishockeyspelare, säger Ulf Dahlén utan att blinka.

Först hade Alfredsson bestämt sig för att strunta i ishockey-VM.

- Till mig sade han att han inte skulle komma, berättar Slovakiens stjärnback Zdeno Chara, som till vardags är lagkamrat med ''Alfie'' i Ottawa.

- Men nu har han tydligen ändrat sig och det är bra för Sverige. Daniel Alfredsson är en mycket begåvad ishockeyspelare och en stor ledare.

Kommer tidigare

När besvikelsen över åttondelsfinalförlusten mot Toronto hade lagt sig bestämde sig Alfredsson för att ändå komma till Tjeckien. Och när han väl bestämt sig för att komma kunde han inte hålla sig borta.

- Daniel ringde och berättade att han bokat in sig på ett tidigare flyg. Han kommer hit till Ostrava på söndagseftermiddagen och spelar sedan matchen mot Japan.

Med Alfredsson i truppen har Tre Kronor nu anmält tolv forwards och sex backar. Två platser till finns öppna fram till tisdagens match mot Ryssland, och om laget är skadefritt går de platserna med all sannolikhet till Bostonduon Michael Nylander och Per-Johan Axelsson.

- ''Nyllet'' och ''Pebben'' kommer båda hit innan matchen mot Ryssland, säger Ulf Dahlén.

Men Tre Kronors assisterande förbundskapten vågar inte lova att båda spelar tisdagens match.

- Det beror på läget i laget. Vi har tagit en chans genom att spela med sex backar. Fast egentligen är det inte en chansning, vi har tagit ett beslut som vi tror på.

Efter Rysslandsmatchen får Tre Kronor anmäla ytterligare två spelare. Räkna med att Thomas Rhodin och/eller Thomas Johansson skrivs in i laget då.

Lars Markusson/TT