Norska Halden vann Tiomila

Drygt tio minuter före finska Kalevan Rasti

SPORTBLADET

KOLMÅRDEN

- Tävla mer i tuff terräng och mot extra hårt motstånd. Ha sedan bättre kvalité på natträningarna. Då har ni en chans att slå oss.

Det var Haldens besked till de svenska och finska topplagen sedan Halden på söndagen tagit en ny överlägsen herrseger i Tio-mila.

Faktum är att Halden vunnit Tio-mila sex gånger de senaste sju åren Och i år var de mera överlägsna än någonsin. Deras segermarginal till tvåan Kalevan Rasti blev tio minuter och hela 17 minuter till trean, Södertälje-Nykvarn.

Årets Tio-mila blev en mardröm för de som hade hoppats på en spännande och dramatisk jakt om segern i Kolmårdens skogar.

Halden fanns med i tätdraget på de tre första sträckorna. Men på den fjärde sträckan gick Kjetil Björlo upp i ledningen.

På den femte sträckan, som också var den klassiska långa natten, utökade sedan klubbens finske topplöpare Jarko Haldens ledning från två till 17 minuter.

Han sprang ensam och rätt i mörkret. Den jagande klungan bommade. Därmed var kavlen avgjord eftersom Halden hade sina bästa kort mot slutet.

Förvånade

- Vi är faktiskt lite förvånade att de andra lagen bommade så mycket, sade Haldens svenske landslagsman Emil Wingstedt.

Kjell Puck, som nu blivit en ledarprofil i Halden, får frågan vad han skulle göra om han blev ledare i exempelvis Södertälje-Nykvarn, som blev bästa svenska lag med sin tredje plats:

- Jag skulle lämna skogarna i Södermanland och se till att laget tävlade mer regelbundet i en hårdare och mer okänd terräng. Jag skulle också träna nattorientering på ett mer effektivt sätt. Det handlar om övningar som är mer fokuserat på de situationer som uppstår på Tio-mila.

Kjell Puck fortsätter:

- Jag skulle också införa fler tävlingar inom klubben. Det värsta en aktiv orienterare vet är nämligen att få stryk av sin klubbkompis. Då kör man extra hårt vilket automatiskt skapar en större hårdhet på de riktiga tävlingarna.

En del att fundera på

Emil Wingstedt håller med och har fler synpunkter på vilka sätt de svenska lagen tränar:

- I Sverige är det vanligt att klubbens elitlöpare tränar natt i klungor eller grupper. I Halden fokuserar vi våra natträningar efter tanken att vi är ensamma i täten på Tio-mila. Därför springer vi alltid en och en på träningarna.

Stefan Persson, ledare i Södertälje-Nykvarn, håller med:

- Vi lyssnar och tar ödmjukt åt oss av deras synpunkter. De har ju helt rätt. Nu ska vi tänka över vårt sätt att träna. Det var väldigt frustrerande att bli i frånsprungen på det sätt som vi blev i dag.

Men Södertälje-Nykvarn ska ändå inte vara alltför besvikna för sin tredjeplats. Klubben, som inför tävlingen var ett av de stora svenska hoppen saknade nämligen fyra av sina ordinarie löpare, bland annat landslagsmannen Niclas Jonasson, som var sjuk.

TT