Arsenal säkrade ligaguldet

Oavgjort i derbyt räckte när Chelsea fick stryk

SPORTBLADET

LONDON (TT)

För andra gången har Fredrik Ljungberg tagit hem Premier League med sitt Arsenal.

Men den svenske mittfältaren fick inte vara med och fira på planen med de övriga i laget sedan Arsenal klarat 2-2 borta mot Tottenham.

Han besväras fortfarande av sin handskada och var inte ombytt.

- Vi tar hem ligan tack vare vår fina laganda. Vi har under hela säsongen känt att vi har varit starkast och vi är verkligen värda titeln, sade Arsenals lagkapten Patrick Vieira.

Mittfältaren hyllade också sin landsman Thierry Henry:

- Fotboll är ett lagspel, men med Thierry i laget så blir det betydligt svårare för motståndarna. Han har varit fantastisk i år och det är ingen tvekan om vem som blir vald till ''Årets fotbollsspelare''.

Det krävdes en poäng mot Tottenham för att Arsenal skulle säkra sitt 13:e ligaguld, detta sedan Chelsea tidigare på söndagen förlorat borta mot Newcastle med 1-2.

Arsenal trampade gasen i botten redan från början och efter tre minuter låg första bollen bakom Kasey Keller i Tottenhams mål. En typiskt Arsenal-mål där en snabb omställning skapade stora ytor, Dennis Bergkamp kunde sedan lägga in bollen till Patrick Vieira, som fläkte sig och fick sin långa högerfot på bollen.

Vid Arsenals mål var det Vieira som agerade framspelare och även den här gången kom inspelet från vänster. Robert Pires kunde med sin vänsterfot skjuta förbi en chanslös Keller.

34 matcher utan förlust

Arsenal hade ett klart grepp om matchen, men i den andra halvleken gick laget enbart in för att hålla sin ledning.

Det var nära att straffa sig, sedan Jamie Redknapp skjutit 1-2 för Tottenham och hemmalaget haft ytterligare ett par möjligheter. Men det dröjde ända till den fjärde tilläggsminuten innan Robbie Keane kvitterade till 2-2 på en tveksamt dömd straff.

Arsenal har därmed spelat 34 matcher utan förlust i årets Premier League, 24 segrar och tio oavgjorda.

Laget åkte ut i kvartsfinalen i Champions League mot Chelsea. Dessutom förlorade man semifinalen i FA-cupen mot Manchester United. Två tunga förluster för Londonlaget och söndagens ligaseger var mycket välkommen av Arsenalfansen.

- Under de senaste tre åren har vi vunnit ligan två gånger och tagit hem FA-cupen två gånger och vi utvecklats hela tiden, sade en mycket nöjd Arsene Wenger, manager för Arsenal.

- Men det återstår fyra matcher och vi ska försöka förbli obesegrade under resten av ligaspelet.

TT