Halmstad vände 0–2 till seger

Upp på andra plats i tabellen

SPORTBLADET

HALMSTAD (TT)

Janne Andersson vet ännu inte hur det känns att förlora en allsvensk fotbollsmatch som huvudtränare för Halmstads BK.

Trots 0-2 hemma på Örjans vall mot Helsingborg vände HBK underläget till seger, 3-2 (1-2), och tog därmed rygg på Malmö FF i toppen.

Men för det krävdes att Andersson för första gången fick höja rösten i paus.

- Ja, jag var riktigt gapig och irriterad. Vi var bra första minuten, sedan försvann allt och det var frustrerande att se så många duktiga spelare prestera så lite. Vi var ju stillastående och passiva och vann knappt en närkamp.

- Så hade vi inte fått 1-2-målet sekunderna före paus är det frågan om vi hade orkat att vända matchen till seger, medger HBK-tränaren.

Snygga mål

Då hade Helsingborg tillåtits dominera inledningen totalt och med sitt vassa djupledsspel löpte Gustaf Andersson och Peter Graulund sönder hemmaförsvaret. 0-1 kom också rättvist när Mattias Lindström med en snygg höger utsida förpassade Gustaf Andersson nickskarv förbi en chanslös en Conny Johansson i hemmamålet.

När sedan samme Lindström höll sig framme på målvaktsretur i den 43:e minuten och tryckte in 0-2 efter en mästerlig kontring där han själv med en överhoppning först hade friställt Thando Mngomeni tycktes HIF vara på väg mot säsongens första seger.

Och Halmstad mot sin första förlust.

Men Markus Rosenbergs 1-2-reducering elegant framklackad av Yaw Preko på tilläggstid var precis den injektion som HBK behövde.

Bara åtta minuter efter paus skarvnickade Sharbel Touma in 2-2 på Mikael Nilssons frispark.

Matchen hade nu fullständigt bytt skepnad. Med Dusan Djurics inhopp direkt i andra halvlek fick Halmstad en skicklig spelfördelare och med aggressivitet, löpvilja och kvicka anfall med ett tillslag var det emellanåt bländande anfallsfotboll.

- Jag kunde ha bytt ut vem som helst förutom målvakten och mittbackarna i pausen, så dåligt var det. Men efter pausen lyfte vi oss flera klasser med några sagolikt vackra anfall, konstaterar Janne Andersson belåtet.

Billig straff

Han fick också se Tommy Jönsson rättvist dundra in straffen till 3-2 (69) mitt i målet sedan Preko blivit knuffad och fallit lätt i duell med Kenneth Rasmussen.

- Det hade jag bestämt eftersom det inte är många målvakter som står kvar, säger Tommy.

Men HIF protesterade vilt mot Miro Ukalovic domslut:

- Jag tycker det är en billig straff. Dessutom är det ju assisterande domaren som har sämre position än domaren som tar den, anser HIF-tränaren Peter Swärdh.

Men ännu mer frustrerad var han över HIF:s genomklappning i andra halvlek när laget återigen föll ihop, tappade humöret och drog på sig ett rött kort och fem varningar.

- Det känns som om vi har full kontroll på matchen före paus. Men i andra halvlek är vi ju långt, långt nere i källaren.

TT