Alfredsson slog till direkt

Gjorde två mål mot Japan

SPORTBLADET

OSTRAVA, TJECKIEN (TT:s utsände)

Det tog 16 timmar att ta sig från Ottawa till Ostrava.

Men bara en dryg period innan Daniel Alfredsson gjorde mål.

NHL-stjärnan avslutade också med att sätta femettan när Tre Kronor slog Japan med 5-1 (2-1, 2-0, 1-0) i ishockey-VM.

Efter att Ottawa slagits ut i Stanley Cup i en sjunde och avgörande matchen mot Toronto tänkte Alfredsson strunta i VM.

- Då vara jag bara less på skiten och hade inte lust med någonting alls.

Men när besvikelsen lagt sig tänkte han om.

- Familjen stöttade mig. Om ett par år kanske de inte vill ha mig i landslaget längre.

När lusten väl infunnit sig bokade han själv in sig på ett tidigare flyg för att hinna till söndagskvällens VM-match mot Japan.

- Att få spela ett mästerskap med ett bra lag är det som lockar.

Högerforwarden kom sjua i NHL:s poängliga den här säsongen - 80 poäng på 77 matcher - och hade förhoppningar om att få lyfta den jättelika Stanley Cup-bucklan som Ottawas lagkapten. Nu vill han i stället vinna med Tre Kronor.

- Jag åker till VM för att vinna guld, sade Alfredsson innan gårdagens match.

Mycket speltid

Han landade i Ostrava vid tvåtiden på söndagseftermiddagen. Han hann inte med så mycket mer än att kasta in sakerna på samma rum som Andreas Johansson innan det var dags att söka sig ut till Cez Arena för att ackreditera sig.

Trots dygnsomställningen och en lång flygresa i kroppen fick Alfredsson mycket speltid och visade emellanåt sin klass. Han frispelade Christian Bäckman i sitt första byte, och styrde och ställde i alla numerära överlägen.

Ändå var det Japan som tog ledningen. Stefan Liv släppte ett skott från Kiyoshi Fujita rakt ut och Takahito Suzuki tryckte in returen.

Tre Kronor behövde bara en minut och två sekunder för att få in en kvitteringspuck. Alfredsson skymde framför mål när Dick Tärnström sköt 1-1 från blålinjen. Pittsburghbacken låg också bakom ledningsmålet som Andreas Salomonsson styrde in 9.13 in i den första perioden.

Mål av Alfredsson

I andra perioden fick Japan spela fem mot tre i knappt 50 sekunder och kunde ha kvitterat, men Tre Kronor redde ut situationen mot anfallsovilliga japaner.

- Det verkade som de inte ens fick gå fram och forechecka. Det var lite trist. Man kan väl säga att det var lite annorlunda ishockey än mot Toronto, tyckte Alfredsson.

När japanerna inte ville anfalla gjorde Alfredsson sitt första mål i VM-turneringen. Han bokstavligen lyfte in 3-1-målet i power play efter 8.17 in i den andra perioden. Det var varken hårt eller otagbart, men gick in bakom Yukata Fukufuji.

Jonathan Hedström ökade på till 4-1 innan mittperioden var över.

Men precis som mot Danmark på lördagen blev det en femetta för Tre Kronor - och det var Alfredsson som ordnade 5-1-målet. Han snodde pucken av Fukufuji vid sargen, rundade kassen och lade in 5-1 i tom bur med bara 20 sekunder kvar att spela.

En avslutning värdig en stjärna.

Gruppfinal mot Ryssland

Tre Kronor är i och med söndagens seger redan klart för nästa gruppspelsfas. Nu väntar en vilodag på måndag innan tisdagens gruppfinal mot Ryssland, som tidigare på söndagen besegrade Danmark med 6-2.

Men matchen mot Ryssland är ändå viktig. Seger mot Viktor Tichonovs mannar skulle innebära att Sverige också har en mycket god chans att nå kvartsfinal, då lagen tar med sig resultaten till nästa gruppspel.

Lars Markusson/TT