Hockeybevakningen saknar rejäl pondus

SPORTBLADET

Vanligaste hockeyfrågan: vem bryr sig om VM? Ständiga svaret: framåt finalerna åtskilliga miljoner TV3-tittare. "Sport i TV" grunnar på om det är välförtjänt.

En svällande buk. Slappt stirrande ut från under en uppkavlad matchtröja. Efter första helgen med hockey-VM i TV3 kan jag inte låta bli att tänka på AIK Hockeys elaka annons från kvalserien tidigare i år.

Associationen bör godkännas då den svullna kaggen i annonsen fanns under en Hammarby-tröja. Det var rysligt lätt att elaka hjärnor då genast tänkte på den klubbens sportchef Leif Boork.

Boork är borta från TV3:s hockeybås detta mästerskap. Redan saknas dennes buttert sylvassa kommentarer. Inte alltid så exakta som hockeytalibanen "Boorken" själv tror. Dock alltid underhållande.

Men viktigare: avsaknaden av Boorks saknade pondus under och över dennes midja illustrerar med styrkan i ett slagskott att om det är något TV3-teamet saknar så är det just pondus.

Bara att gilla läget

När det blir reklamavbrott eller jippoinslag är det bara att gilla läget. Och det gör vi väl numera så länge inte pauserna medför att vi missar mål eller stolpskott (som mot Danmark). Även studiosnack och grafik får betyget klart godkänt efter två inledande sömnpiller. Som vanligt alltså.

Nej, det är när det kommer till själva matchsnacket som den stora tröttheten kommer smygande i inledningen av de stora turneringarnas trögaste startsträcka. Då är det mest uppenbart att det utsända gänget saknar den tyngd som behövs för att tv-bevakningen I SIG signalerar att VM är "på riktigt".

Åke Unger lyfter till bra höjder med en skarp bisittare, denne finns åtminstone inte ännu i Elitseriens elakaste coach, Niklas Wikegård.

Lasse Kinch och Jonas Bergqvist är med mest för att"ja, deras ständiga kvalifikationer måste de ha säkrat på någon efter-turneringen-bankett anno dazumal. Håkan Södergren är" Håkan Södergren!

I forna TV3-eror, vi talar om VM-premiären 1989 och åren därpå, byggde kanalen sin satsning på för den tiden tunga namn. Ibland fick man pondus på köpet.

Bara de näst bästa är med

Numera är känslan att TV3, Claes Åkeson undantagen, i bästa fall presenterar de näst bästa killarna i klassen. Hur länge håller detta om Tre Kronor, gud förbjude, missar slutspelet?

Björn Wirdheim är bra som co-driver till bisittare till Eje Elgh i Formel 1-sändningarna. Men "Sport i TV" skulle hellre se honom i pole position bredvid tråkmånsen Schumacher.

"Hockeykväll" hos SVT känns lovande, bara fem månader kvar till premiären.

Snooker. Länge hissade den här tyckaren pestflagg över detta slöseri med ett vackert grönt bord.

Men i helgen var det kört. Kim Hartmans långsamma, hyperengagerade situationsskildringar hypnotiserade även mig. VM från Crucible Theatre i Sheffield blev årets svar på rugby-VM, en tittandets högoddsare som slog in.

ARTIKELN HANDLAR OM