Effektivt Sverige fick oavgjort mot Portugal

2-2 blev slutresultatet i Coimbra

SPORTBLADET

Coimbra

Portugal skapade mest, men Sverige var mer effektivt och fick oavgjort i onsdagens sena landskamp i Coimbra.

Sista matchen innan EM-truppen tas ut slutade 2-2 (1-1) inför ett halvtomt Estadio Cidade de Coimbra.

Trots att det för båda lagen var sista matchen innan EM-trupperna tas ut var det en mycket snäll tillställning.

Dagen före matchen tränade Sverige ett tätt försvarsspel och snabba omställningar ända nerifrån backlinjen. Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg kände på sig hur matchbilden skulle se ut.

Taktiken fungerade bra - i inledningen. Av den väntade portugisiska anstormningen blev inte så mycket. Ett i början oinspirerat Portugal hade svårt att tränga igenom den svenska köttmuren. Det gick för långsamt för Portugal och svenskarna hade gott om tid att ställa upp försvarsleden.

Matchen hade dock tydlig vänskapsstämpel och båda lagen vaskade fram chanser.

Bra chanser

Zlatan Ibrahimovic hade två bra chanser tidigt i matchen och han och Christian Wilhelmsson fann varandra ett antal gånger.

I stället kom det svenska ledningsmålet i 17:e minuten. Delvis en gåva från den portugisiske målvakten Ricardo. När Kim Källström trotsade logiken och drämde till med vänstern direkt på mål på en frispark från nästan 35 meter så studsade hans vänsterraket framför och förbi en överrumplad Ricardo.

- Bra träff, men jag fick hjälp av att bollen studsade så på det hala gräset, sade Källström i tv.

Tio minuter senare var Figo beredd att kvittera, när han själv tog hand om den straff han fick när Andreas Johansson fällde honom.

- Jag försökte bara vänta ut honom, det brukar han (Figo) att göra och sedan dök jag bara, sade Isaksson om sin räddning.

Sverige hamnade djupare och djupare i försvarsarbetet och portugiserna fick upp farten och kryssade allt enklare förbi svenskarna.

Det dröjde till 33:e minuten innan Portugals välförtjänta kvittering kom. Rui Costas skott studsade på en svensk och Pauleta fick på ett vänsterskott ur snäv vinkel som smet förbi Isaksson och högerstolpen.

Matchen saknade inte chanser i andra halvlek, men tappade i kvalitet. Främsta orsaken var förstås alla byten.

Hela fyra svenska byten gjordes i halvlek. Magnus Hedman ersatte Isaksson, Andreas Jakobsson bytte med duktige Olof Mellberg.

Men överraskningen Erik Wahlstedt (Helsingborg) fick spela hela matchen, och Djurgårdens Andreas Johansson fick vara inne i dryga timmen, trots att han misslyckades med det mesta.

Portugalproffset Anders Andersson fick varma applåder när han som åttonde och siste svensk byttes in för Tobias Linderoth i 72:a minuten.

Portugals förbundskapten bytte två i halvlek och ytterligare fem en bit in i andra. Den enda lagdel han lämnade intakt var backlinjen - resten av laget byttes ut.

Portugal behöll greppet ändå, men inhoppande Magnus Hedman sattes inte på särskilt stora prov. De flesta skotten flög missriktade utanför målramen.

Skärpan saknades

Ett tecken så gott som något på att den rätta skärpan saknades.

Och när Christian Wilhelmsson fick se sitt låga vänsterinspel studsa på en portugis och i mål i slutminuterna så såg Sverige ut att vinna. Men på tilläggstid nickade Nuno Gomes välförtjänt in 2-2.

- Jag kom runt på kanten och sköt bara in bollen, det blev flipperspel och bollen gick i mål, sade Wilhelmsson om sitt första mål i landslaget.

Den 6 maj tar Lagerbäck och Söderberg ut EM-truppen. Möjligen något utropstecken rikare. Men flera frågetecken återstår.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM