Ebbes dynamit

Nu smäller det om Sand igen: Otroligt viktigt för mig

SPORTBLADET

KÖPENHAMN

Arton månaders måltorka är över för Ebbe Sand.

- Otroligt viktigt för mig att nollställa statistiken före EM.

Foto: Foto: PRESSENS BILD

Efter nio raka landskamper utan mål klev han in i sin vana matchvinnarroll igen.

I sina 61 landskamper har han nu gjort 21 mål. Jon Dahl Thomasson har ett ännu bättre facit med 27 mål på 58 landskamper. Men mot Skottland gjorde Sand matchens enda mål medan Thomasson brände matchens bästa chans.

- Härligt att få avgöra en landskamp igen. Målet var ett typiskt forwardsmål. Bra inlägg från Grönkjaer som jag trängde mig förbi deras försvarare och nickade i mål.

Vill in i laget

- Det betyder enormt mycket för självförtroendet att göra ett sånt mål och att vi vinner matchen. Nu ska jag göra allt jag kan för att ta tillbaka min plats i startuppställningen, säger Ebbe Sand.

Efter att ha varit danska landslagets givne spjutspets i fem år har Ebbe Sand haft tungt i ett och ett halvt år.

- Det har varit jobbigt men nu har jag spelat de senaste tolv matcherna i Bundesliga för Schalke. Jag känner att jag är i väldigt bra form nu.

Danmarks förbundskapten Morten Olsen har haft tålamod med sin toppforward. Men mot Skottland fick Ebbe Sand starta på avbytarbänken för att efter paus ersätta Milanstjärnan Thomasson.

- Ebbe gjorde ett bra mål och visade utöver det ett par gånger att han alltid är rätt man på rätt plats. Vi skapar efter paus ett par hundraprocentiga målchanser och ett par halvchanser. Mer kan man inte förvänta sig, säger Morten Olsen.

Danmark dominerade matchen från början till slut men det var först i andra halvlek som anfallsspelet stämde.

Försvaret sattes inte på några större prov. René Henriksen som kritiserades hårt för sin långsamhet i landskampen mot Spanien fick mycket beröm av såväl Morten Olsen som Ebbe Sand.

"Felfri insats av René"

- René gjorde en felfri insats och visade att han är försvarets viktigaste spelare, säger Ebbe Sand.

Sånt kallas peptalk. Visst, René Henriksen var helt okej. Men han hade tre kolleger som var bättre i backlinjen...

Danmark-Skottland 1-0 (0-0)

Stefan Alfelt