"Chippen" – inte längre bara Freddies ersättare

Sandlin: ”Nu måste det beredas plats i startelvan”

SPORTBLADET

COIMBRA

Det skjuts salut efter matchen. Det smäller och dundrar och massor av rök väller ut över på Estádio Cidade de Coimbra

För portugiserna är detta nån sorts invigning av EM-arenan. Själv ser jag istället all denna pyroteknik som en hyllning till Matchens Lirare.

Christian Wilhelmsson var namnet, "Chippen" kallas han - nu inte längre bara "Ljungbergs ersättare".

Så här spelar man nämligen in sig i det svenska EM-laget.

2-2 mot Portugal borta är en resultatmässig framgång, trots att svenskarna släppte en 2-1-ledning under de fyra extra minuterna.

Spelmässigt var det däremot inte lika övertygande. Det var Portugal som trillade boll och skapade mest, men det var faktiskt Sverige som var effektivast och nära, nära att vinna.

Johan Mällby är långt från EM-formen, Erik Wahlstedt knappast aktuell ens för EM-truppen, och Andreas Johansson tog ett kliv nedåt i rankingen - det var det negativa.

Men där fanns faktiskt en svensk som även i spelet framåt kunde mäta sig med portugiserna: den spelare som av Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck handplockats till laget för att vara "Fredrik Ljungbergs ersättare"...

På annat sätt har jag inte kunnat tyda, att Anderlechts succéman till höger placerats till vänster i landslaget; på Ljungbergs givna plats.

Du vet: det där med två man på varje plats...

Nu måste det naturligtvis beredas plats för båda i startelvan.

Många reaktioner

Antingen man gör det med att flytta över "Chippen" på hans normala högerplats, eller om man flyttar upp Fredrik Ljungberg ett snäpp i banan närmare Zlatan på topp, eller om man - hemska tanke... - köper mitt 4-5-1-resonemang och gör plats för såväl Ljungberg som Wilhemsson som Källström som Svensson.

Gårdagens 4-2-3-1-krönika gav många reaktioner. De tre första negativa - sedan bara positiva.

Linus Törner har till och med printat ned en laguppställning som jag direkt köper: Lucic, Mellberg, Svensson, Edman - Linderoth, Källström - Wilhelmsson, Svensson, Ljungberg - Ibrahimovic.

Kim Källström eller Anders Svensson?

Ja, den här gången fick ju de båda 30 minuter tillsammans, men det var i samma veva som Portugal bytte ut hela sitt stjärngäng och gjorde slut på allvaret i matchen. Svårt att värdera, alltså.

Magnus Hedman gjorde inte bort sig under sina 45 minuter, men att Andreas Isaksson ändå är vår målis nummer ett hade denne då redan visat.

Genom räddningen på Petits hårda frispark, genom att dyka framför fötterna på Pauleta, genom att vänta ut en lobb från samme Pauleta och framför allt genom att vänta ut Luis Figos välplacerade straffspark.

Enda missen, för en miss var det faktiskt, var att följa med bollen och Pauleta utåt kanten, innan PSG-stjärnan gjorde 1-1.

Jag tror, att det var den nya svårbemästrade bollen i samklang med den hårda och nybevattnade planen, som där lurade Isaksson.

Bollen var kass

Det är den här nya grå bollen, som ska användas under EM, och den var ingen trevlig bekantskap.

Inte bara för Isaksson utan även för osäkra utespelare men framförallt var det Portugals målvakt Ricardo som fullständigt missbedömde bollbanan på Kim Källströms 35-meter långa frispark.

Mest kritisk mot bollen var faktiskt målskytten Kim:

- Jag borde väl inte säga så, men bollen var kass!

Trots denna kassa boll innebär resultatet att Sverige ännu aldrig förlorat en bortalandskamp mot PortugaL.

Efter fyra raka svenska vinster i tidernas början, 1955-84, har det därefter blivit två oavgjorda: 1986 1-1 och nu 2-2.

Det hjälpte alltså inte att portugiserna efter fem segerlösa Sverige-möten i Lissabon, nu för första gången förlagt en landskamp till den gamla huvudstaden; Coimbra var Portugals huvudstad i mer än hundra år på medeltiden och år 1211 var Coimbra platsen för Portuglas första parlament.

Coimbra skön och rik, ditt namn är som musik...

Lasse Sandlin