Wennerholm: Seger i morgon så är vi redan i kvartsfinalen...

SPORTBLADET

OSTRAVA

Det kan gå fort i ishockey.

Jag märker det när jag blickar fram mot andra gruppspelet i ishockey-VM.

Sverige är långt ifrån klara ens för kvartsfinal och nu väntar nästa rysare mot Finland på valborgsmässoafton.

Euforin efter segern mot Ryssland har väl lagt sig lite, men när den nya tabellen är klar inser alla hur viktig den segern var.

Men samtidigt hur snabbt det kan svänga.

Slovakien, Finland och USA har ju två gratispoäng var att hämta mot Danmark i den andra gruppspelet och vips krymper Sveriges försprång som serieetta.

Det är inte menat som en förolämpning mot Danmark, men det är det är den krassa verkligheten.

För en orolig själ är det lätt att måla upp ett skräckscenario inför fortsättningen, med förlust mot Finland i morgon, sedan en ny tuff match mot USA och så suveräna Slovakien i sista matchen.

Slovakien får stort stöd

Slovakien och Finland imponerade enormt i gårdagens match i Ostrava, där slovakerna till slut vann med 5-2. Men det var jämnare än siffrorna visar och sista målet kom i tom kasse.

Slovakerna har hemmaplan i Ostrava, då det bara är 35 kilometer till slovakiska gränsen och kommer att ha ett enormt publikstöd i nästa gruppspel, precis som de hade mot Finland i går.

Hardy Nilsson är väldigt imponerad av det slovakiska laget och det är han inte ensam om.

...men USA skrämmer mig

Men det lag som skrämmer mig mest är USA.

Transatlantiska lag har alltid en trög och ibland avgörande startsträcka då de ska ställa om till internationella regler. I fjol åkte USA ner i nedflyttningsserien, men i år är det ett nästan rent NHL-lag amerikanarna har på isen.

Därför hoppas jag innerligt att det blir seger mot Finland redan i morgon.

Då kan vi andas ut och se fram mot en kvartsfinal.

Årets andra gruppspel är ju lite unikt, då fem av de stora nationerna hamnat i samma grupp, medan Kanada och Tjeckien nästan kan leka sig fram till kvartsfinal i den grupp som spelar i Prag.

Starkaste gruppen - någonsin

Det är fjolårets VM- resultat, då USA klappade igenom, som gett årets gruppindelning.

- Det kan aldrig ha hänt i VM-historien att fem så starka lag varit i samma grupp, sa Hardy Nilsson efter segern mot Ryssland.

Just det.

Och det är inte över än.