”Jag har ingen aning hur pucken gick in”

Samuel Påhlsson fixade det osannolika målet

SPORTBLADET

OSTRAVA, TJECKIEN (TT:s utsände)

Tre Kronor var 55 sekunder från en förlust mot Finland – då styrde Samuel Påhlsson in 1–1.

Det var inte vackert, men viktigt.

– Skönt att veta att vi kan vända matcher, sade Anaheimcentern med ett leende.

Foto: AFP
ÄNTLIGEN! Jörgen Jönsson skriker ut sin glädje etfter Tre Kronors sena kvitteringsmål.

Tre Kronor såg ut att gå mot lagets första förlust i ishockey-VM. Utmärkte målvakten Henrik Lundqvist – som fick pris som matchens bäste svenske spelare– hade lämnat sin bur till förmån för en extra utespelare med 2.09 kvar av matchen.

Underläget var nu 0–1 och minuterna hade redan tickat undan.

Nu fanns bara sekunder kvar.

– Tiden hade börjat rinna ut, konstaterade Samuel Påhlsson.

St Louis-backen Christian Bäckman fick pucken vid blålinjen och kastade in en puck mot mål. I röran framför stod Påhlsson.

– Jag hade ryggen mot målet och fick bara en lätt touch med klubban. Jag har ingen aning hur pucken gick in.

Bilderna visade hur pucken studsade i stolparna tre gånger innan den nådde nätet.

– Det kanske behövdes något sådant för att få hål på honom. Han var bra idag, sade Påhlsson och syftade på den fenomenala finländske målvakten Mika Noronen.

Noronen bra

Noronen höll nollan mot Sverige i Euro Hockey Tour-finalen för knappt två veckor sedan och var nära att göra det igen. Han stoppade 28 svenska skott, men inte det sista.

Fast under den första perioden behövde Noronen inte ingripa särskilt ofta. Då var spelet dåligt, inte sällan uselt. Det var två lag utan varken mening eller mål.

De enda isaktörerna som kunde betecknas som bra var burväktarna Lundqvist och Noronen.

– Isen är inte så bra. Den slits när det är så mycket matcher och träningar, sade Samuel Påhlsson.

Första fullträffen dröjde till 15.37 in i mittperioden. Andreas Salomonsson tappade pucken i mittzon i spel fyra mot fyra. Antti-Jussi Niemi matade fram pucken till Petteri Nummelin. Den lille finländske backen laddade länge och ett par meter in svensk zon avlossade han den stora kanonen.

Henrik Lundqvist var på slagskottet, som ändå letade sig in via ribban.

Vaskade om

Redan innan det finländska ledningsmålet hade Hardy Nilsson vaskat om i kedjorna. Han återförenade Daniel Alfredsson med Per-Johan Axelsson och Michael Nylander, och det var när att supertrio spräckt Noronens nolla.

Nylander hade ett par frilägen och Alfredsson en lyftning i ribban, men det bästa läget hade ändå ”Pebben” Axelsson. Frispelade fintade han ned Noronen, men när han skulle lyfta pucken över den sprattlande målvakten lyfta han den också över hela buren.

Norrlandskedja

När målet väl komma var det Norrlandskedjan med Påhlsson från Ånge, Andreas Salmonsson från Örnsköldsvik och Jonathan Hedström från Skellefteå som kämpade in pucken. En trio Hardy Nilsson sällan splittrar.

– Det visar väl att han har förtroende för oss. Fast det är inte så mycket snygga flippass när vi spelar, det är mycket slit istället.

Ett slit som gav utdelning till slut.

– Jag kommer inte ihåg när jag gjorde mål i landslaget senast. Det brukar vara liten risk för det.

Senaste gången Påhlsson nätade i blågult var fyra år sedan, under säsongen 1999/2000. Men fredagens styrning var ett av det viktigare. Poängen mot Finland kan räcka för att nå kvartsfinal, men Tre Kronor skulle definitivt vara klart för utslagningsfasen om laget tar poäng mot USA på söndag:

– Fast vi tar två då också.

Lars Markusson/TT