”Jag är en cykelidiot”

Cykelstjärnan sadlade om - nu hyllas han för sitt nytänkande

SPORTBLADET

Från landslagsstjärna till expertkommentator.

Tv-legendaren Bengt Grive har hjälpt Roberto Vacchi att bli en av Sveriges mest hyllade tv-kommentatorer.

Trivs bäst här I kommentatorsbåset på Eurosports kontor trivs cykelexperten Roberto Vacchi bäst.

Cykelsäsongen är i full gång. I flera sändningar framöver kommer Roberto Vacchi att kommentera för Eurosport. För honom är svårigheten i arbetet att vara tyst.

- Bengt Grive var ofta på mig. "Kör med pauseringar, Roberto". Jag har låtit mycket i hela mitt liv, men jag har alltid varit dålig på att hålla föredrag. Det är skräcken att misslyckas. Det är lättare att sitta isolerad i boxen och bara snacka, säger Vacchi.

Roberto Vacchi hyllas av många kunniga och intresserade tittare för sitt nytänkande.

- Det känns underbart. Fast man måste veta att man aldrig är fullärd. Jag pluggar kontinuerligt och förbereder mig på fakta om städer och länder. Jag vill hitta nya vinklar och ge något mer än bara sporten.

Vacchi arbetade tidigare på Svenska Cykelförbundet men 1998 började han att kommentera cykelsport på heltid.

- Eurosport frågade förbundet om de hade någon som skulle passa. Förmodligen ville de bli av med mig eftersom jag aldrig är tyst, säger Vacchi och skrattar.

Elva år på Eurosport

Totalt sett så gör han sitt elfte år på Eurosport. Vacchi har varit med sedan Eurosport började med svenska kommentatorer.

- Jag har egentligen aldrig tänkt tanken att kommentera i tv. Jag har alltid varit kritisk till kommentatorerna. Varför säger de så? Hur kunde de missa det? Men jag fick en tankeställare när jag började själv, det är inte lätt att uppfatta allting.

Mellan 1974 och 1977 bodde Vacchi i en liten italiensk by med 1 200 invånare. Innan han flyttade till Italien spelade han fotboll i Bromma men i den italienska byn Fiumaretta tävlingscyklade alla i hans ålder.

- Vi lessnade på cykel efter ett tag och startade ett fotbollslag men efter att ha förlorat första matchen med 15-0 började vi cykla igen.

Det var i Italien karriären började. Några år senare, 1987, kom Vacchi med i det svenska landslaget.

- Jag var ingen stjärna i cykel, var i sverigeeliten. Jag lät mycket under min karriär och det är det folk kommer ihåg, inte mina resultat. Jag tror inte att jag hade de fysiska förutsättningarna och jag hade definitivt inte de mentala förutsättningarna för att lyckas.

Bästa jobbet någonsin

Vacchi kallar sig för cykelidiot.

- Jag är mycket, mycket cykel. Min sambo blir vansinnig på mig ibland. Ber hon mig köpa mjölk glömmer jag det och kommer hem med en cykeltidning.

130 dagar om året bor han i Stockholm på ett lägenhetshotell. Övriga dagar spenderas med familjen hemma i Borlänge.

- Jag är med min familj så mycket jag kan för att backa upp min sambo. Vi för en diskussion hela tiden om vår situation och jag hoppas att vi håller ut för detta är det roligaste jobbet jag någonsin haft.

Sedan ungefär ett år tillbaka kommenterar han även skidor tillsammans med Anders Bergström.

- Jag var hjälpspeaker på Svenska skidspelen där Anders var general. Vid VM i fjol fick jag chansen att vara intervjuspeaker och sköta prisutdelning. På den vägen är det.

Vad är roligast?

- Cyklingen. Av naturliga orsaker ligger cyklingen mig varmt om hjärtat.

Av världens cyklister såg Vacchi mest upp till italienaren Marco Pantani som dog tidigare i år.

- Tråkigt med historien kring Italien runt. Det är alltid ledsamt när det snackas dopning. Men han gjorde ett gott intryck när jag träffade honom. Han hade kapacitet, karisma och vänlighet.

Jessica Tjällman