Rickardsson trea i GP-premiären

”En plats på pallen känns helt okej”

SPORTBLADET

STOCKHOLM (TT)

De två australierna Leigh Adams och Jason Crump lade beslag på det första platserna i årets första GP-tävling i speedway på Stockholms Stadion.

Bäste svensk Tony Rickardsson som var mycket nöjd med sin tredjeplats.

– Så länge jag hade bra startspår kändes det som jag dominerade tävlingen men i spårlottningen i semin och i finalen hade jag inte rätta turen.

Rickardsson var den förare som imponerade mest i grundtävlingen. Han hittade en helt annan linje i utgångarna ur svängarna och vann sina första tre heat med mycket stor marginal.

– Det kändes helt enkelt kanonbra. Det fanns bra fäste långt ut i banan och jag vågade verkligen hålla i ordentligt, säger han.

Fick ytterbana

Väl framme i semifinal lottades Tony till ytterbana. Kompisen Olli Tyrväinen fick chansen att dra först i lottningen men drog sämsta spåret.

Tony var sist ur första sväng och när han satsade för fullt i första sväng vurpade Tomasz Gollob. Rickardsson blev dock inte utesluten, alla fyra fick chansen.

Även i det andra startförsöket i semifinalen fick Rickardsson en dålig start men redan på första varvet passerade han regerande världsmästaren Nicki Pedersen. Sedan startade jakten på näste dansk, Jesper B Jensen.

Bytte cykel till finalen

Rickardsson var när att passera på tredje varvet men fick hjälp på sista varvet när Jensen vurpade, Rickardsson till finalen medan Pedersen blev utslagen.

När startspåren i finalen skulle lottas var Rickardsson med själv. Men han fick välja sist och det blev bara fyra kvar.

– Allt utom spår fyra hade känts okej. Jag fick dessutom byta cykel till finalen. Det var oerhört svårt att komma iväg från ytterbanan, förklarar han efteråt.

Rickardsson var sist från start även i finalen, medan Crump tog ledningen.

Adams smet förbi

Han gjorde dock ett misstag på första varvet och Leigh Adams kunde smita förbi. Rickardsson hade tidigt i finalen slagläge på Tomasz Gollob och passerade också snabbt plocken. Åt de bortflyende australierna fanns dock inget att göra.

– En plats på pallen känns helt okej. Jag tycker att åkningen har stämt mycket bra under hela helgen. Jag måste vara nöjd, sammanfattar Rickardsson.

De andra två svenskarna som körde ordinarie i GP-serien: Andreas Jonsson och Mikael Max blev båda utslagna tidigt.

– Banan var inte som på träningen och jag hade helt enkelt för starka motorer. Åkmässigt kändes det bra men det är klart att jag är lite besviken, säger Jonsson.

– Jag är nöjd med min prestation. Jag hade otur en del otur i spårlottningen och det är sådant man inte råder över. Formen är inte på topp ännu men jag känner att det är rejält på gång, sammanfattar Max.

Sune Karlsson/TT