Motarbetad - av Patrick Englund

Därför hoppade Richard Money av tränarjobbet i AIK

1 av 2
I kylan. Richard Money under sin första dag i AIK – han skulle få en svår tid.
SPORTBLADET

Överkörd av klubbledningen.

Motarbetad av assisterande tränaren.

Richard Money var andravalet utan makt som fick stå till svars för AIK:s misslyckanden.

Han tröttnade på det.

Sportbladet kan nu avslöja de verkliga orsakerna till Richard Moneys avhopp.

Richard Moneys avhopp från AIK har varit omgärdat av mystik. Direkt efter presskonferensen måndag den 20 april - då Money angav spelsystem och media som orsakerna till sitt avhopp - började spekulationerna.

Inte hoppar han väl av på grund av ett spelsystem han själv varit med att utforma?

Visst måste väl en engelsman tåla den svenska (jämförelsevis snälla) pressen?

Att det verkligen fanns en annan och betydligt sannare version stod klart redan samma vecka då Richard Money via sin agent Anders Carlsson erbjöd sig att avslöja den för Sportbladet - mot betalning.

- Det har hänt mycket i korridorerna på Råsunda. Det skulle bli ordentligt pinsamt för en eller två personer om det kom ut. Det är en story ni kan köra alla dagar i veckan. För 60 000 kronor går Richard ut officiellt och berättar, förklarade Anders Carlsson.

Sportbladet kan nu - utan att ha betalat en krona - avslöja de verkliga orsakerna till Moneys avhopp.

Richard Money var från början AIK:s andraval som tränare. Nummer ett var Stuart Baxter. När Baxter inte gick att lösa föll valet på den oprövade engelsmannen, ihärdigt framlobbad av nye sportchefen Peter Kisfaludy och dennes gode vän, agenten Anders Carlsson.

Richard Money informerades omedelbart om att ett nytt spelsystem skulle läggas fast någon gång under året. Han accepterade detta och var själv delaktig i utformandet av den 4-3-3-modell som AIK använt sedan hösten 2003.

Vad Richard Money INTE fick veta, var att han inte heller skulle ha särskilt mycket att säga till om när det gällde värvningar och tränarstab.

- Som tränare i AIK är du inte i förhandlingsposition mot ledningen. I alla fall inte förrän du börjat vinna, säger en källa till Sportbladet.

Under sina 15 månader i klubben kände sig Richard Money flera gånger överkörd av ledningen. Ofta berodde det på klubbens svaga ekonomi. AIK hade helt enkelt inte råd att tillgodose Moneys önskemål.

När Andreas Andersson blev skadad ville Money ha en stor, stark forward. AIK lånade Kwame Quansah (173 cm/68 kg) från Ajax. En spelare Kisfaludy tyckte sett "otroligt snabb" ut på på video.

När ny mittfältare skulle in i somras ville Money ha förre Öis:aren Brynjar Gunnarsson, 28, som då spelade i Stoke City. En erfaren, spelskicklig defensiv mittfältare. Men klubbledningen tyckte annorlunda och köpte genom sitt riskkapitalbolag offensive talangen Derek Boateng, 20.

Göran Marklund och Mattias Moström hämtades från samarbetsklubben Café Opera. Inte för att Money ville ha dem, utan för att andra allsvenska klubbar jagade dem. För AIK, som kunde få spelarna gratis, hade det varit en pinsam miss om Marklund gått till Örebro och vräkt in 20 mål.

- Under vintern hoppades Richard på Paulinho och Atiba Hutchinson men fick några spelare från Café Opera istället, säger en källa.

Trots dessa faktum sänktes inte målsättningen. Det var topp tre som gällde.

Den spelare Richard Money verkligen ville ha från Café Opera var Andreas Eriksson. Men det ville inte klubbledningen som tyckte det skulle se konstigt ut om AIK tog ytterligare en spelare från Cafét. Till slut fick Money ändå sin vilja igenom.

Men Moneys största problem var inte en spelarvärvning utan tillsättandet av den assisterande tränaren Patrick Englund. Det gjordes över huvudet på Money som aldrig fick bestämma vem han skulle ha som assieterande - eller om han skulle ha en.

- Richard var inte så pigg på att ha någon andretränare. Han tyckte redan det var tillräckligt med folk runtomkring, säger en källa till Sportbladet.

Inte blev det bättre av att Money inte drog jämnt med den förre AIK-backen och spelaragenten, som är en mycket stark personlighet.

- Patrick Englund motarbetade mig från första stund, har Richard Money berättat enligt en källa.

I pausen av derbyt mot Djurgården kulminerade konflikten och Money skällde ut Englund i omklädningsrummet: "Lägg dig inte i", var budskapet.

Redan under La Manga-lägret uttryckte Money för kollegor sin tveksamhet till AIK-ledningen och sin situation i klubben. Veckan efter Djurgårdsderbyt sa Money upprepade gånger till spelartruppen att han var tveksam om han var rätt man.

Spelarna visste inte hur de skulle tolka utspelen. I gruppen fanns inte något stort missnöje; tvärtom gillade många Money.

Men i media och bland fans växte missnöjet - även om han aldrig blev hotad som det ryktats om.

Money tröttnade på att få kritik utan att kunna förklara sig. Han var bakbunden av beslut han aldrig tagit, tvungen att försvara spelare han aldrig velat värva och mitt uppe i en konflikt med den person som skulle vara hans bollplank.

Money insåg också att han faktiskt inte hade de fotbollskunskaper som krävdes för att bygga laget enligt 4-3-3-modellen, vilket han tidigare hoppats - och påstått.

I omklädningsrummet efter 0-0-matchen mot Trelleborg då AIK blev utbuat sa Money till spelarna att "de närmaste 48 timmarna avgör om jag blir kvar som tränare".

Under ett samtal med klubbledningen samma kväll enades parterna om att Richard Money skulle avgå - utan större protester från AIK.

Han fick tre månadslöner och förklarade på presskonferensen att det handlade om spelsystem och media.

Men det var inte hela sanningen.

Moneys tid i AIK – från anställd till avgång på 476 dagar

Robert Laul