Man kan förstå Rickardssons grymtningar över lottningen

SPORTBLADET

Inte är det ofta man ser någon som dragit två nitlotter i rad se lika glad ut som Tony Rickardsson gjorde vid 22.15-tiden denna lördagkväll.

Tony var faktiskt jättenöjd efter sin tredjeplats i GP-premiären. Med vädret till och med:

- Ja, jag var lite orolig, när man la ett svenskt GP så här tidigt...

Solen sken, och nu ser det onekligen bra ut inför fortsättningen.

Det var kanonspeedway vi fick se på Stockholms Stadion.

Förmodligen den bästa tävling som körts på den gamla OS-arenan, och det berodde naturligtvis på att banchefen Torbjörn Harrysson & Co - med benäget bistånd av regnfritt väder senaste veckan - lyckats så bra med underlaget.

- En av de bästa endagarsbanorna jag kört på, berömde Leigh Adams, dagens australiske segerherre, tävlandes för Masarna.

Tvåan Jason Crump, Vargarnas australiensare, gick ännu längre:

- Den bästa temporära bana vi någonsin åkt på.

I topp de fyra favoriter som Sportbladet redan i lördagstidningen hade rankat 1-4, även om slutordningen inte blev den exakta.

Missade inte någon gång

Tony Rickardsson hade fram till semifinalen inte missat starten någon gång.

" Heat 10: till täten från andraspåret, både i den återkallade (Jason Crump gick omkull) och i den giltiga.

" Heat 16: till täten från förstaspåret, både i den återkallade (Rune Holta dunkade rätt in i den norska reklamen för kommande GP-tävling i Hamar) och i den giltiga.

" Heat 20: till täten från andraspåret i den giltiga men i den återkallade (Hancock gick omkull) hann Nicki Pedersen från tredjespår sticka sin cykel först.

Så nog kan man förstå Tonys grymtningar över att efter tre heatvinster lottas till fjärdespår i både semifinal och final.

Lottdragningen inför tävlingarnas tre viktigaste heat är nånting nytt. Förr i tiden kunde man köra till sig ett bra spår i slutheaten.

Man blev alltså belönad för tidigare insatser samma kväll, och nog låter det för mej som en rättvisare tidens gång.

Men nu är det som det är. Tur och otur brukar jämna ut sig. Tony själv var ett stort solsken hela karln och sa att det var en av hans bättre tävlingar.

Alltså klagar inte vi heller.

Närmast Prag om två veckor, och eftersom jämnheten är hans styrka, så kommer Tony givetvis att finnas med i GP-toppen hela året.

Publiken svek

Publiksiffran var en besvikelse.

Men de 8 712 - obetydligt fler än de 8 353 som förra sommaren såg Smederna-Masarna - har säkert sin förklaring i det som hände ifjol.

Först den på grund av strejk flyttade tävlingen från stadion till Avesta. Sedan banfiaskot i Göteborg.

För övriga svenskar blev kvällen en besvikelse.

Både Mikael Max och Andreas Jonsson inledde med med två segrar och en tredjeplats på de tre första loppen - men åtta varv senare var båda ute ur tävlingen.

Mikael stannade på sex poäng. Andreas på fem - lika många som Scott Nicholls fick utan att ens starta.

Klockrent!

För att använda Andreas eget uttryck från SVT-programmet i fredags. Då handlade det om att han skulle vinna...

På tisdag startar elitserien, och eftersom jag inte kan påminna att jag sett det nånstans, så kommer här listan på de sex första matcherna som TV4+ kommer att sända 21.00-22.00 på tisdagar: 4 maj Piraterna-Masarna, 11 maj, Smederna-Kaparna, 18 maj, Västervik-Vargarna, 25 maj, VMS Elit-Smederna, 1 juni Luxo Stars-Indianerna och 8 juni Rospiggarna-Kaparna.

Härligt! Säsongen har börjat.

Lasse Sandlin