Milan säkrade 17:e ligaguldet

1–0 mot Roma räckte till seger

SPORTBLADET

Milano (TT-Reuters)

Med sedan länge löst långtidsparkering i tabelltoppen var frågan ”när” snarare än ”om” Milan skulle vinna Serie A.

Förr valdes hellre än senare.

1–0 mot Roma säkrade ligaguldet, nummer 17 i ordningen.

Men scenerna hemma på San Siro var länge allt annat än festliga.

På läktarna försökte några rötägg i Romas färger överträffa varandra i den allt annat än ädla konsten att pricka Milanspelare med diverse projektiler.

Några lyckades dessvärre riktigt bra.

Två gånger vred sig Milans brasilianske målvakt Dida i smärtor sedan han träffats. Och mittfältaren Gattuso hade turen med sig när en smällare exploderade otäckt nära hans fötter.

Så där höll det på.

Eviga avbrott, en otäck stämning på läktarna – och nere på planen gjorde inte spelarna direkt några ansträngningar att föregå som goda exempel.

Roma ville ha straff

Smockan låg i luften och riktigt hett blev det när Roma, med det latinska temperamentets alla attribut, försökte få domaren att förstå att han borde ha blåst straff när Francesco Tottis frispark träffade Andrej Sjevtjenkos armbåge.

Efter ett herrans palaver fick Roma nöja sig med en hörna.

Sjevtjenko satte Milan i förarsätet redan efter två minuter när han pricknickade in Kakas inlägg, ukrainarens 22:a mål under den här säsongen.

Milan fortsatte att dominera på vägen mot guldet. Holländaren Clarence Seedorf var inte långt från 2–0, inte heller Sjevtjenko ett andra mål kort före halvtid.

Sjunde guldet för veteranerna

Med kvarten kvar hade dansken Jon Dahl Tomasson en utmärkt chans – men Roma fredade sig och gav toppmötet nerv ända in i den sjunde och sista övertidsminuten.

– Det är fantastiskt. Jag är mycket lycklig, speciellt med tanke på vårt spel idag, sade Milans guldtränare Carlo Ancelotti.

Milanveteranen Paolo Maldini och Alessandro Costacurta hade verkligen skäl att fira guldet. Det var deras sjunde med Milan – nytt klubbrekord.

– Jag är mycket stolt över det här laget och den här klubben, som har vunnit allt och verkligen förtjänade att vinna den här säsongen. Att vinna ligan är alltid speciellt, oavsett om det är din första eller din sista, sade Maldini.

Spännande i botten

Med två omgångar kvar har Milan 79 poäng mot tvåan Romas 70. I och med att trean Juventus överraskande föll borta mot bottenlaget Perugia (0–1) är toppstriden avgjord. Juventus är sju poäng efter Roma.

Kampen i botten ser ut att leva in i slutomgången. Siena, Reggina, Modena, Empoli och Perugia är inom alla inom ett spann på fem poäng när det återstår sex att spela om.

Tre av dem får följa Ancona till Serie B.

AC Milan

TT