Oväntad matchhjälte när Hammarby vann

Petter Andersson tvåmålsskytt mot Örebro

SPORTBLADET

ÖREBRO (TT)

Petter Anderssons två första allsvenska mål gav Hammarby tre poäng borta mot Örebro, 2–1 (2–0). Det betyder att Hammarby gick upp i serietopp i en haltande tabell.

– Detta var en riktig höjdare, efter första målet skrek jag högt av glädje, säger 19-åringen med rötterna i Västerbotten.

Första halvlek var Hammarby det bättre laget, hade mycket boll och skapade många chanser. 0–1 kom efter 16 minuter. Alexander Östlund startade ett anfall på högerkanten, Petter Andersson väggspelade med Karl Oskar Fjörtoft och satte bollen bakom John Alvbåge med ett distinkt vänsterskott.

– Jag är egentligen högerfotad men har gjort ganska många mål med vänstern också. Det spelar inte så stor roll vilken fot jag skjuter med, säger Andersson och skrattar.

Hans andra mål kom efter 38 minuter. En precis långpassning från Suleyman Sleyman gav ett friläge, och med högerfoten överlistade han Alvbåge.

Trivs på kanten

Petter Andersson kom till Hammarby förra säsongen och hann känna på hetluften i ett par matcher, som anfallare. Mot Örebro spelade han yttermittfältare, en roll han trivs bättre med.

– Då får man vara med mer i spelet. Min styrka som spelare är väl att jag är snabb med bollen. Det jag kan förbättra är mycket, framför allt att inte bli stressad, anser han själv.

Hammarbys tränare Anders Linderoth var mycket nöjd med Andersson.

– Han har alla förutsättningar att bli en riktigt bra fotbollsspelare, han är en oerhört stor talang. Jag tycker inte att det spelar någon roll att han är 19 år. Åldern har ingen betydelse för laguttagningen, vi spelar med dem som är bäst.

Det var inte vara Andersson av Hammarbys yngre spelare som var bra. Haris Laitinen som höll till på vänster yttermittfält var också pigg. Laitinen är året yngre än Andersson.

– Vi är ett helt gäng yngre killar i laget, och det känns bra att ha några att umgås med, konstaterar Andersson.

ÖSK på kvalplats

Efter 71 minuter linkade Andersson av planen, efter en smäll på högerfoten. Han räknar dock med att kunna spela bästa match. En kvart före det bytet hade Örebro reducerat och kämpade sedan hårt för att nå en kvittering. Chanser saknades inte men Ante Covic i Hammarbymålet lyckades parera både hårda och välplacerade ÖSK-skott.

– En hedersam förlust till. Såna ska man inte få för många, konstaterade ÖSK-tränaren Stefan Lundin vars lag nu befinner sig på kvalplats och fortfarande väntar på första hemmasegern.

Sune Karlsson/TT