Giffarna fortfarande utan vinst

Dede tvåmålsskytt för Kalmar

SPORTBLADET

KALMAR (TT)

Nykomlingen Kalmar FF fortsätter att sätta etablissemanget på plats i årets fotbollsallsvenska. Första hemmavinsten kom på Fredriksskans mot Gif Sundsvall – 2–1 efter två mål av brasilianske stjärnan Dede Anderson.

GIF Sundsvalls dystra bortafacit började då man förlorade mot just Kalmar FF på Fredriksskans hösten 2002. Inte en enda allsvensk seger på bortaplan sedan dess.

– Det är säkert så att det sitter i huvudet på många spelare som varit med under den här perioden, suckar Giffarnas lagkapten Patrik Eriksson-Ohlsson, som kom till klubben under sommaren ifjol.

Kalmar FF har också en trend som håller i. Inte under någon av matcherna i årets allsvenska har smålänningarna tagit ledningen, men laget har ändå lyckats vända 0–1-underläge till 2–1-seger inte mindre än tre gånger. Mycket tack vare Dede Anderson, som i söndagens match mot Gif Sundsvall gick upp i delad skytteligaledning efter två nya mål.

Rätt egenskaper

Först kvitterade han Hans Berghs ledningsmål med en välplacerad nick vid bortre stolpen efter en fin frispark av Lasse Johansson. Sedan gav han sitt Kalmar FF ledningen bara fyra minuter senare med ett välplacerat skott strax utanför straffområdet.

– Det är skönt med en spelare som kan avgöra en match, och det är precis vad Dede kan göra. Hans matchvinnaregenskaper bara stiger för varje match, säger Kalmar FF:s tränare Nanne Bergstrand.

Avgjorde från distans

Kalmar fick finna sig i att vara favoriter inför matchen, och det satte sina spår på matchinledningen. Ett osäkert KFF hade problem, och den första halvleken var riktigt dålig med lågt tempo och hög felprocent på passningarna. Sundsvall vann kampen på mitten, men varken Andreas Hermansson eller Kalle Ljungberg gjorde något större väsen av sig på topp, och Giffarnas farligaste chans var en nick efter hörna som dock KFF-målvakten Petter Wastå inte behövde ingripa på.

Då blev det bättre fart på Sundsvall i andra halvlek då det bara dröjde tre minuter innan Hans Bergh tryckte in ledningsmålet från nära håll. Målet föregicks av fint förarbete av Peter Olofsson som lurade Kalmars högerback Niklas Kaldner innan han skickade in bollen till Bergh.

Dede kvitterade på nick, och bara minuter senare fick han läget utanför straffområdet.

– Jag tänkte inte alls, jag bara skulle avgöra matchen, säger Kalmar FF-fansens nya kelgris.

Fredrik Sundfors var chanslös på det välplacerade skottet som dessutom förde upp Kalmar FF till fjärde plats i tabellen. Sundsvall ännu utan seger.

TT