Toppen, Halmstad – botten, AIK

HBK till serieledning medan Gnaget rasar allt mer i tabellen

SPORTBLADET

Norrmannen som heter Kah i efternamn gjorde det en gång.

Mats Rubarth en annan.

Satte Halmstads Conny Johansson i något som kan kallas målvaktsarbete.

Två skott på mål på 90 minuter – det är också ett sätt att stava till kris.

Halmstads 2–0 (2–0) på Råsunda förde halläningarna till toppen av fotbollsallsvenskan efter fem spelade omgångar. Det var, hur man än vänder och vrider på det, hur rättvist som helst.

Det var också ett resultat som gav färske AIK-tränaren Patrick Englund ännu en påminnelse om att den som basar AIK från Solna gör allt annat än glider fram på en räkmacka.

Det smakar mer citron.

Och den blir bara surare.

Englund nöjd

Ändå sade Englund, den kväll AIK sjönk allt djupare ned i den allsvenska tabellen, så här:

– I stort sett är jag nöjd med det laget presterade. Det var ett klart uppsving mot tidigare. Det var säsongens 90 bästa minuter och vi föll inte igenom som vi gjort tidigare.

Fansen hade en annan åsikt.

Ett desperat ”För i h-vete, gör mål”, dundrande taktfast från läktarna sedan tålamodet tagit slut en bit in i andra halvlek.

Om svårigheterna att komma till avslut, sade Englund:

– Vi hade ett antal bollar som kom in från kanterna, från Rubarth och från Mattias Moström och det är sånt jag kallar för målchanser även om det inte syns i statistiken.

Nog kom det bollar.

Saknar en avslutare

Men ingen som hann fram i tid att göra något vettigt av dem. Göran Marklund, hämtad från Café Opera, är den tänkte avslutaren. Men håller han för allsvenskan?

Svar just nu: nej.

Englund, diplomatiskt:

– Det saknas en större och mer erfaren spelare där framme. Göran lider av att han haft en tuff start på allsvenskan.

Det har inte Janne Anderssons Halmstad haft. Efter Sharbel Toumas ruskiga vänsterskott från 30 meter (16:e minuten), bollen borrade sig in i Håkan Svenssons vänstra hörn, hade HBK kontroll.

Per Johanssons 0–2 efter 40 minuter var mer slumpartat. Touma drog till igen, fick en rejäl snedträff, men framför mål stack vänsterbacken fram skallen.

Nilsson ytterback

Englund satte allt på ett kort i andra halvlek, bytte in offensiva trion Kwame Quansah, Derek Boateng och Mani Tourang och gick ned på tre backar.

Det gav några halvchanser, inte mycket mer.

Halmstad bevakade skickligt, nu med landslagets yttermittfältare Mikael Nilsson som högerback (Joel Borgstrand skadad, klev av i paus) och Magnus ”Turbo” Svensson på den andra kanten, sedan Johansson gått sönder (hälseneont).

Men serieledningen tonar tränaren Janne Andersson ned.

– Vi är rejäla, stabila, faller inte igenom. Jag är jättenöjd med vad vi presterat hittills, men om vi leder serien efter fem matcher är inte så noga. Det är efter 26 omgångar som gäller.

Henrik Skiöld/TT