Helsingborg fortfarande utan seger

… men Elfsborg fick sin första poäng

SPORTBLADET

Både Elfsborg och Helsingborg saknar vinst i årets fotbollsallsvenska.

Inget av lagen var tillräckligt bra för att vinna på måndagen heller. Efter 1–1 på Ryavallen har i alla fall Elfsborg tagit sin första poäng.

En ojämn plan som inte gynnade bollspelare. Då blev det heller inte mycket finlir i den här matchen som mest präglades av missar och röriga situationer.

– Det kunde varit mer underhållande, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

Som dock kunde glädja sig åt lagets första poäng. Vilket inte var illa med tanke på att han tvingades avstå tre backar. Johan Karlsson, Martin Andersson och Joakim Alexandersson var alla skadade. Dessutom skallade Kristoffer Arvhage ihop, tvingades utgå och fick sy fem stygn.

– I andra halvlek spelade vi med fyra nya backar jämför med förra matchen, säger Haglund.

Chanser i första

Elfsborg inledde optimistiskt men snart började Helsingborg få till sitt spel bättre.

– Om vi skulle avgjort matchen skulle vi gjort det på våra chanser i första halvlek. Då skulle vi i alla fall gjort något mål, tycker Helsingborgs tränare Peter Swärdh.

Mest var det Peter Graulund som var farligt framme. Men Johan Wiland avvärjde med både skicklighet och tur. När han tappade en frispark från Thando Mngomeni i 27:e minuten och bollen rullade på mållinjen hade han verkligen turen på sin sida.

Det blev inget Helsingborgsmål före paus. Men Elfsborgs Samuel Holmén gjorde ett. En härligt fullträff från 20 meter som satt otagbart för Conny Rosén i Helsingborgsmålet.

I andra halvlek darrade Elfsborgs spel betänkligt. Laget hade förfärligt svårt att hålla i bollen. Och lika svårt att få bort den från farligt område framför eget mål.

– Vi slarvade mycket och bjöd ständigt in Helsingborg att spela, säger Magnus Haglund.

Rörig kvittering

När Gustaf Andersson kvitterade i 63:e minuten var det efter en rörig situation i straffområdet. På fjärde skottförsöket av Helsingborg fick Andersson in bollen, utan att någon elfsborgare kunde avvärja.

Sedan jobbade Elfsborg bäst för att avgöra. Nu var det Helsingborg som tappade mark.

– Efter kvitteringen blev vi ängsliga, säger Peter Swärdh.

Men Elfsborg kunde inte få in något segermål. Trots att Lasse Nilsson och Hasse Berggren längst fram ständigt oroade.

– 1–1 får väl anses rättvist, säger Peter Swärdh.

Ännu utan seger i år. Samma gäller för Elfsborg.

Men nu har i alla fall den där retliga nollan försvunnit.

TT