Lettland nästa för Tre Kronor

Curre Lindström: Sverige är jättefavoriter

SPORTBLADET

Prag (TT:s utsände)

Tre Kronor får möta Lettland i kvartsfinal i ishockey-VM.

– Så det blir väl en ”lett” match för Sverige, skojar Lettlands förbundskapten Curt Lindström.

Tre Kronors förbundskapten Hardy Nilsson fanns på läktaren för att följa matchen mellan Tyskland och Schweiz.

Han fick se Valentin Wirz göra matchens enda mål 3.29 in i den andra perioden – men inget av Sveriges kommande motståndare.

Schweiz hade behövt vinna med ytterligare två mål för att få Sverige istället för Slovakien i kvartsfinal.

Nu blir det istället match mot Curt Lindströms Lettland – och det blir inte lika lätt som det låter.

– Sverige är jättefavoriter, men vi kommer att göra vårt bästa. Jag tycker vi har gjort sex bra matcher hittills och spelat jämnt med både Tjeckien och Kanada.

Lindström, som tog Finland till VM-guld 1995, förfogar över ett puckskickligt lag och en mycket bra målvakt i Arturs Irbe.

– Målvaktsspelet blir oerhört viktigt för oss. Men Irbe har varit bra, jag tror bara att han har släppt in fem mål på fyra matcher.

Lindström tror att målvaktsspelet och disciplinen är det viktigaste mot Tre Kronor:

– Irbe har faktiskt sagt till mig att det här lettiska landslaget är det mest disciplinerade han har sett, säger Lindström med stolthet i rösten.

Av utespelarna är NHL-proffset Sergej Zoltoks, som spelar i Nashville, den största stjärnan.

– Han har varit lite ojämn, men är väldigt värdefull i powerplay tillsammans med Vjatjeslavs Fanduls. Powerplay blir också en viktig faktor mot Sverige, vi har haft bra powerplay hittills i turneringen och gjort fem mål, bland annat gjorde vi mål på Tjeckien som jag tycker är VM:s hittills bästa lag.

Lindström själv är ett av mästerskapets mest omskrivna coacher sedan ryska tidningar antytt att han kan ta över det ryska landslaget efter Viktor Tichonov:

– Det är bara spekulationer, jag har inte fått någon konkret förfrågan.

– Istället har de lettiska spelarna varit på förbundet under dagen och vill att jag ska stanna i två år till. Men vi får se hur det blir med det.

Klagade om matchdag

Men den stora frågan på tisdagen var vilken tid och vilken dag matchen skulle spelas. Tre Kronor vill inte spela sin kvartsfinal redan på onsdag och har klagat hos Internationella ishockeyförbundet.

Men chanserna att Lettlandsmatchen flyttas till på torsdagen är mycket små – och det vet också Tre Kronors general manager Claes-Göran Wallin:

– Men vi vill i alla fall göra en markering.

Under VM i Finland ifjol fick Tre Kronor resa och spela under samma dag. I år är programmet lite bättre, men ännu inte bra nog enligt Claes-Göran Wallin.

– Det är bra att vi slipper spela samma dag som vi reser, men logiken går ändå inte ända fram. Det är klart att lagen som kom etta och tvåa i gruppen i Ostrava borde få spela sina kvartsfinaler på torsdagen eftersom vi och Slovakien har en resdag.

Tog tåget

Tre Kronor förflyttade sig de 34 milen från Ostrava till Prag i ett specialchartrat tåg, därför fanns lite tid till träning i Prag under tisdagen.

– Därför borde lagen som kom etta och tvåa i Prag spelat sina kvartsfinaler på onsdagen. De har ju ingen resdag.

Enligt Claes-Göran Wallin har Tre Kronor inte lämnat in någon officiell protest i ärendet, men hoppas ändå få något gehör för synpunkten.

– Vi kommer att ta upp frågan på ett direktoratsmöte, meddelar Claes-Göran Wallin.

Den definitiva spelordningen för kvartsfinalerna läggs fast först efter direktoratsmötet vid 23-tiden på tisdagskvällen. Men alla praktiska detaljer talar för att Tre Kronor kommer att spela sin kvartsfinal mot Lettland klockan 16.15 på onsdagen.

Lars Markusson/TT