Porto till final i Champions League

Slog ut Deportivo med en straff

SPORTBLADET

La Coruna (TT-Reuters)

Det var tufft och målfattigt i semifinalreturen i Champions League mellan Deportivo och Porto. Men ett mål föll – på straff.

I sin första match på fyra månader sköt brasilianaren Derlei Silva straffmålet som sände Porto till final i den största europeiska fotbollsturneringen.

Efter det mållösa mötet i Porto hade Deportivo La Coruna en gyllene chans att på hemmaplan ta sig till final i Champions League för första gången.

Deportivo kom vässat till matchen med 2–0 mot Real Madrid utan flera av sina ordinarie spelare i spanska ligan i helgen.

Men det kom att handla mer om kamp och tuffa närkamper än om fotbollsartisteri i det iberiska toppmötet. Deportivo förmådde inte nå de höjder som gav 4–0 på hemmaplan mot Milan i kvartsfinalen.

Och för första gången under hela Champions League-spelet släppte spanjorerna in ett mål på hemmaplan.

Det räcket för att slås ut.

Efter en jämn, tät första halvlek hettade det till ordentligt i den andra. Och det var Porto som hade styrkan och förmågan att med hög press ta över kommandot. Anfallsstjärnan Derlei Silva visade trots sin långa knäskadefrånvaro sin målfarlighet ett par gånger innan han fick sin gyllene chans i 60:e minuten.

Deco Souza fälldes av Deportivo försvarare Cesar alldeles innanför straffområdeslinjen och den italienske domaren Pierluigi Collina tvekade inte. Porto fick straff. José Molina var inte långt från att nå Derlei Silvas välriktade bredsida som gick i mål intill Molinas högra stolpe.

Strax efteråt smet hemmaanfallaren Walter Pandianis nickskarv utanför Porto-målvakten Vitor Baias vänstra stolpe. Men närmare än så kom inte Deportivo. Istället blev uppförsbacken för tung, då Noureddine Naybet fick sitt andra gula kort och visades ut i 70:e minuten.

Det närmaste Deportivo La Coruna har varit en Europatitel var för åtta år sedan när laget nådde semifinal i Cupvinnarcupen. Det tog stopp i semifinal även i Champions League 2004.

Porto är redan klara portugisiska mästare, och vann Europacupen 1987 och Uefacupen förra säsongen efter finalseger över Celtic.

På onsdagskvällen avgörs vilket lag som blir Portos finalmotståndare i Champions League. Då spelas semifinalreturen mellan Chelsea och Monaco i London.

TT