Skuru tog SM-guld - i hemmahallen

Klubbens andra SM-guld

SPORTBLADET

Stockholm

Det ekonomiska fick stå tillbaka för det sportsliga. Skuru ville spela SM-finalerna i Nacka trots förlorade publikintäkter.

Där är man obesegrade och efter fjärde finalen är SM-guldet tillbaka hos Skuru.

- Jävligt skönt att till slut knyta ihop det, jublar Katarina Arfwidsson efter den dramatiska finalsegern över Eslöv med 32-29.

Guldhattarna och t-shirtarna var framplockade redan i slutet av ordinarie tid. Men riktigt så enkelt gick det inte för Skurus handbollstjejer.

Trots ledning från start till mål för hemmalaget lyckades Team Eslöv komma tillbaka. Klockan hade runnit ut och 25-24 till hemmalaget borde ha betytt SM-guld. Men domaren hade hittat ett frikast för Skånelaget utanför Skurus straffområde, ett frikast som genom Eslövs dominant Fanny Lagerström blev 25-25 och förlängning.

- Jag vet inte vad som händer egentligen men jag var jävligt förbannad. Men vi skulle slå dem, det fanns inget annat, säger Arfwidsson.

Och så blev det. I förlängningen visade man sin styrka och moral. Denna gång kunde inte bortalaget ta in ett tvåmålsunderläge.

Lika härliga guld

Det andra SM-guldet var säkrat för Skuru. Det andra guldet även för Arfwidsson.

- De går inte jämföra, båda är lika härliga, förklarar SM-finalspelets dominant som var med även 2001.

Elva mål i sista matchen höjde hennes höga snitt ytterligare och hur mycket hon själv än vill tysta ner det så är hon en stor faktor för laget. Och för guldet.

- Man kan inte vinna med en spelare, vi har fått ihop det här laget grymt bra i slutspelet, menar hon själv.

Fjärde plats i serien, 13 poäng bakom Eslöv, vittnar också om det. Bakom succén står även guldcoachen Åke Samuelsson, som tog över laget i februari och sedan dess bara förlorat två matcher.

- Det fanns inte så mycket tid att ordna till det så vi fick satsa på försvarsspelet. Vi gick över till ett utgrupperat försvar, säger Samuelsson och låter resultaten tala.

Men om han blir kvar som coach är osäkert.

- Jag kommer att fortsätta i laget men i vilken form vill jag berätta för tjejerna först, säger han.

Kände ingen press

Jublet i Nacka bollhall visste inga gränser. Varenda bänkrad var fylld och visst hade det kunnat gå att få in betydligt fler om man flyttat matchen till Eriksdalshallen.

Men man är obesegrade hemma i slutspelet - ett omen för bra för att riskera.

- Vi har lite dåliga vibbar för Eriksdalshallen efter att vi spelade där förra året. Vi ville spela här, här känner vi aldrig någon press, förklarar Katarina Arwidsson.

Press kunde vilket annat lag som helst annars känt i Skurus läge. De hade tappat 2-0 i matcher till 2-1 och förlust hemma skulle ge en avgörande i Skåne.

Då hade nog Skånelatränaren Ola Månsson varit betydligt nöjdare än var han var efter 1-3 i matcher och ett förlorat guld.

- Det är tungt. Men det går ut på att vinna slutspelet och det har Skuru lyckats med. Då spelar det ingen roll att de inte var i närheten i serien, säger Månsson.

Det är först sista matcherna Skuru klivit fram. På hemmaplan. Och med Åke Samuelsson vid rodret.

Lars Frank/TT