Ett steg fram för AIK, två tillbaka för MFF

AIK nära att avgöra

SPORTBLADET

Malmö

Utbuade av majoriteten av 21 299 åskådare lämnade spelarna i Malmö FF stadions gräsmatta efter 0-0 mot AIK.

Minoriteten, några tusen AIK-anhängare, var tysta men nog nöjda med en poäng mot guldfavoriterna.

Den fotboll som utspelades på torsdagskvällen var torftig. Få passningar gick till rätt adress, det var tjong i höjden, på längden och på bredden. Bollförflyttning i sidled. Inget tempo alls.

Svårt för en snabb djupledspringare som Malmös Igor Sypniewski, som lever på att få de där passningarna i rätt sekund.

- Om vi ska utnyttja Igors kvaliteter så ska han få bollen snabbt i djupled. Den här matchen var en dålig kollektiv insats, säger tränaren Tom Prahl.

Guldfavoritglansen har flagnat efter Malmös insatser mot Trelleborg och nu AIK. Mot Trelleborg kom MFF i underläge och Prahl skiftade system under matchen från 3-5-2 till 4-4-2.

Då blev Malmös spel lite bättre, men med samma system mot AIK var det håglöst.

- Om jag bara visste, men jag vet inte varför det ser ut så här just nu. Jag har många teorier men de håller jag för mig själv, säger Prahl.

En enda målchans

Kvällens behållning var MFF-backen Joseph Elangas visserligen vågade men ack så ljuva nertagning och tunnel på sin motståndare i en enda rörelse. I eget straffområde.

Annars mörker - tekniskt, mentalt och idémässigt.

Inte blev det bättre av att Patrik "Bjärred" Andersson tvingades utgå i halvtid. En förmodad muskelbristning i vaden hindrade backklippan från vidare spel.

Afonso Alves kunde blivit en glad brasse om han tryckt in bollen fri mot AIK-målvakten Håkan Svensson efter tre minuter. Men det gjorde han inte och inget annat under matchen.

- Det var vår enda målchans, Afonsos djupledslöpning och friläge. Annars var allt ovanför mittfältet stillastående, utan rörelse. Backlinjen höll stånd men det är inte svårt för AIK just nu är inget bra lag.

- Och Mattias Asper gjorde en stormatch, tillade MFF-tränaren.

Bättre för AIK

AIK har bara en vinst på de sex omgångar som gått.

Tränaren Patrick Englund tyckte hans AIK gjorde en bra match:

- Ja, taktiskt sett. Malmö har många individuellt skickliga spelare, men eftersom vi låg rätt i våra positioner hela tiden fick de inte lugn och ro att bygga sitt spel, säger Englund.

AIK hade faktiskt de flesta målchanserna. Tre frilägen:

Efter 55 sekunder sköt Pa-Modou Kah från nära håll, Asper klarade.

I den 27 minuten: Andreas Eriksson plötsligt fri med bollen efter flipperspel men Asper tog skottet.

Och så sista målchansen med drygt tio minuter kvar: Kah igen, valde att böja sig ner och nicka i stället för att använda foten. Lätt klarat av Asper.

Bo Harmby/TT