Hanna Ljungberg tror på Umeå IK

Och hoppas på spel i OS

SPORTBLADET

Stockholm

På den ena sidan av planen tränade målvakten Sofia Lundgren för att kunna mota Frankfurtspelarnas skott i Umeås hemmamatch i Women's Cup-finalen på lördagen.

På den andra tränade Hanna Ljungberg alldeles ensam - för att om möjligt kunna vara med i OS senare i sommar.

- Det är så tråkigt att jag inte kan vara med, säger Hanna Ljungberg med eftertryck och slår knytnäven i handflatan efter ett träningspass på Enskede IP utanför Stockholm.

Det är precis tre månader sedan som det avslitna korsbandet i det högra knät opererades. Att hon redan kan träna med boll, om än väldigt lätt och väldigt ensam, är ett bra bevis på att rehabiliteringen går som den ska.

- Men det gäller att vara klok och inte gå på för hårt och att känna av noga, säger Ljungberg.

- Jag har faktiskt aldrig varit så klok som jag är nu, säger hon med ett skratt.

Hon vill inte utlova när hon kan spela fotboll igen, men självklart hoppas hon slippa bakslag och att hinna få några allsvenska matcher i benen innan det är dags för OS i augusti.

Konstgrässtrul tändvätska

Än så länge får hon nöja sig med att vara ett stöd för sina klubbkompisar som på lördagen ska spela den första finalen mot Frankfurt i Uefa Women's Cup - en hemmafinal som måste spelas på Råsunda i Stockholm sedan Frankfurt vägrat spela på Gammliavallens konstgräs.

För två år sedan förlorade Umeå i finalen (då bara en enda finalmatch) mot Frankfurt. I fjol slog Umeå ut Frankfurt i semifinalen efter straffar och vann sedan finalen mot Fortuna Hjörring.

- Frankfurt är riktigt bra. Men vi har sett jättebra ut i början av allsvenskan (fyra raka segrar och 25-2 i målskillnad). Och då har vi både mött Göteborg och Bälinge som vi brukar ha problem med, säger Ljungberg.

- Och allt strul med konstgräset har blivit en grym tändvätska för oss.

Pias långskott skrämmer

Semifinalerna mot Bröndby vann Umeå med 3-2 och 1-0. Frankfurt slog ut Malmö FF efter 0-0 och 4-1. Mittfältaren Renate Lingor gjorde hattrick i hemmamatchen. I Frankfurt spelar också världens bästa spelare, anfallaren Birgit Prinz.

- Prinz är duktig, men den farligaste tycker jag är yttermittfältaren Pia Wunderlich. Hon skjuter mycket utifrån, är väldigt bra på det, och jag kan ha svårt att se de skotten, säger Umeås och landslagets målvakt Sofia Lundgren.

21-åringen satsar helhjärtat på fotbollen och bor hemma för att kunna ha råd att vara heltidsproffs i år. Hon får också stöd från Sveriges olympiska kommitté och från klubben.

- Det är jätteskönt att bara spela fotboll. Jag hinner träna och vila. Jag hoppas kunna fortsätta så i flera år, men det beror på SOK-stödet och sponsorer.

Som en landskamp

Hon tycker att hennes bästa sida som målvakt är spelet med fötterna.

- Och jag är ganska bra på frilägen. Det jag jobbar mest med för att förbättra är luftspelet, att våga gå ut.

Lundgren utmanar nu också Caroline Jönsson som förstamålvakt i landslaget.

- Jag fick stå senast (mot Schweiz i EM-kvalet), och jag vet att de (landslagsledarna) tror och litar på mig. Just nu är det ganska jämnt mellan oss.

På onsdag, i Växjö, är nästa EM-kvalmatch mot Serbien-Montenegro. Men innan dess ska Lundgren försöka mota tyska skott på Råsunda på lördagen.

- Det känns nästan som en landskamp eftersom vi har hemmaplan och mycket stöd men inte är hemma i Umeå. Det är synd om Umeå-publiken att vi inte kan spela där, men det känns skönt att matchen faktiskt blev av. Och jag hoppas att många kommer och hejar på oss.

Matchguide: Umeå IK-Frankfurt

Ingela Ahlberg/TT