Marta bjöd upp till Umeåsamba

Umeå besegrade Frankfurt med 3-0

SPORTBLADET

Stockholm

Umeå IK är på väg att bli bäst i Europa - tack vare brasiliansk sambafotboll.

3-0 var i underkant när Marta och Umeå lekte med Frankfurt.

- Andra halvlek var min bästa i Umeå, säger den brasilianska stjärnan.

Svårt för Umeå utan skadade Hanna Ljungberg? Nej, några anfallsbekymmer har definitivt inte Umeå.

Första finalmatchen i Women's Cup mot Frankfurt var en stor uppvisning av främst Marta, men även anfallskollegan Anna Sjöström visade till en början stor vilja.

Sjöström låg bakom det viktiga ledningsmålet för Umeå, vilket blev början på Martas brasseshow.

- Det är bra passningar som hjälper mig att göra målen, säger Marta och skickar en tacksam hälsning till framspelare Sjöström.

Men medan Sjöström mattades hade Martas uppvisning precis börjat. Umeå fick inte spelet att fungera fullt ut och efter 1-0 kom tyska mästarinnorna till fler och fler avslut.

Ett lag, en Marta

Men i andra halvlek var det bara ett lag på plan. Och en spelare som lyste starkare än övriga.

- De bjöd på samba på läktaren och jag på plan, säger Marta och syftade på den sambaorkester på Råsunda som fick igång de 5 409 på läktarna.

Men i bakgrunden fanns Frida Östberg, en jätte på mittfältet som även hon låg bakom mycket av framgången - bland annat med ett riktigt drömmål.

- Jag blev lite chockad, jag gör ju inte så många mål, säger Frida Östberg, hotellrumskompis med Marta och en av de som hjälpt nykomlingen in i gänget.

- Hon säger att vi är systrar.

Ett syskonpar som låg bakom båda målen i den andra halvleken. Östbergs 2-0 kom efter väggspel med Marta och 3-0 fick Marta serverat av Östberg med en väl avvägd genomskärare.

Frankfurt, som slog ut Malmö på vägen till finalen, hade inte en chans mot nästa svenska lag. UIK har ett drömläge inför returen, då årets stora mål ska uppfyllas.

- Eftersom vi inte vann allsvenskan måste vi vinna i år för att få spela nästa år. Nu har vi ett bra utgångsläge, det känns stort, säger Frida Östberg.

Väl lekfullt

Frågan är hur Frankfurt ska kunna stoppa Marta och Umeå i returen 5 juni.

- Jag hoppas de inte hittar något recept. Jag hade möjligheter att göra fler mål, hoppas de kommer i Tyskland, säger Marta.

Och den enda kritiken mot Umeå var väl att det på slutet blev väl lekfullt. Marta gjorde vad hon ville med de tyska försvararna men lekte bort några klara chanser som kunde gett en ännu större ledning inför returen.

Trots det går Umeå mot en skön revansch. Dels för att Frankfurt tvingade laget att spela matchen på Råsunda - och på Tyskland som slog Sverige i VM-finalen.

Och i centrum av den tysk-svenska kampen står en brasilianska, beredd att göra sitt för att ge Sverige och Umeå en ny stor titel.

Lars Frank/TT

ARTIKELN HANDLAR OM