Sverige till VM-final efter vinst mot USA

Chocköppnade mot USA och vann

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Det var aldrig någon riktig fara. Det vara bara i slutsekunderna det blev lite spännande. Sverige hade kontroll över matchen i stort sätt hela tiden. USA stack upp ett tag i andra perioden, men Sverige jobbade på och vann tämligen komfortabelt med 3-2. (2-0, 1-1, 0-1)

Efter tumult framför det amerikanska målet kunde Dick Ternström dundra in 1-0 efter bara 18 sekunder. Efter 3.40 kom Peter Forsberg fri, men han valda att passa Daniel Alfredsson.

Sverige fick två möjlighet att spela i powerplay men utan något resultat.

Mike Griers klubba träffade Per-Johan Axelssons ansikte och amerikanen blir utvisad 2+2 minuter. När de fyra utvisningsminuterna nästan är slut stod Jonas Höglund perfekt placerad och kunde styra in 2-0 till Sverige.

USA stack upp i den andra perioden

I början av den andra perioden var USA oerhört nära en amerikansk kvittering, Jeff Hamilton kommer fri men Lundqvist gör en kanonräddning. Spelet böljar mycket framåt och tillbaka.

Sverige drar på sig en onödig utvisning. USA har till en början bra tryck i sitt powerplay. Men Sverige reder ut det hela enkelt.

USA kunde ha fått tre utvisningarna men den kanadensiska domaren ignorerar situationen totalt. I stället blir det en spelvändning och Richard Park vrickar upp pucken högt uppe i det svenska målet.

USA får nu nytt självförtroende efter målet och har ett helt annat klipp i skären.

Nicklas Lidström knackar ned en stenhård retur på offensiv blå och passar fram till Axelsson som smäller upp pucken i nättaket bakom Dunham i det amerikanska målet.

Onödiga utvisningar

Tredje perioden inleds med att Sverige åker på två utvisningar efter varan. USA pressar på Men Sverige läser spelet och dödar det amerikanska powerplay spelet bra,

USA blir mer och mer frustrerade och försöker provocera svenskarna. Sverige dominerar spelet men när det 1.20 kvar tar USA ut målvakten och

19.24 reducerar Jeff Halpern till 3-2.

I slutsekunden lyckades Peter Forsberg rensar upp pucken på läktaren.

"Skönt att vara i final"

- Det är skönt att vara i final, sa Forsberg efter matchen.

- Vi började bra och fick en bra press på dem. Men vi backade hem lite för mycket efter 2-0 målet, sa Nicklas Lidström.

Jörgen Jönsson var också glad efter vinsten men han är redan laddad inför morgondagens final mot Kanada.

- Jag vill ha revansch för förra året!

Jonas Vesterdahl