Magnus Bäckstedts härliga helvete

”Jag är starkare än någonsin”.

SPORTBLADET

Fyra veckor efter skrällsegern i "Helvetet i norr" är det dags igen.

Nästa omänskliga uppdrag för Magnus Bäckstedt är Giro d´Italia.

- Det blir samma helvete som vanligt. Men i år är jag starkare än någonsin, säger Bäckstedt till Sportbladet.

Foto: Bildbyrån
Himmel och helvete. Giro dÍtalia är Magnus Bäckstedt nästa omänskliga uppdrag.

För en månad sedan förändrade Magnus Bäckstedt sitt eget liv.

I 26 mil och 950 meter satt han på sin sadel och väntade.

Sedan, inne på velodromen i Roubaix, förverkligades planen han burit på i veckor.

- Jag skulle hålla mig ganska högt upp i sista kurvan och sen dyka ner och ta innerspåret till upploppet, berättar Bäcklund.

Taktiken fungerade till 100 procent och segern i Paris-Roubaix - loppet det cykeltokiga Italien kallar "Helvetet i norr - var ett faktum.

- Sedan dess har allting varit aningen annorlunda. Det har varit media och intervjuer varenda dag. Som tur är har jag ett bra team omkring mig som gör att jag kan sköta träningen ordentligt.

Vill omförhandla

Teamet Bäckstedt talar om är italienska Alessio-Bianchi dit han kom från danska Team Fakta inför den här säsongen. Kontraktet löper bara över ett år och därför var den prestigefyllda segern i Paris-Roubaix extra viktig för Magnus Bäckstedt.

- Stallet vill säkert omförhandla när mitt kontrakt går ut i höst. Dessutom kommer det säkert anbud från andra stall. Speciellt om det fortsätter att gå bra i sommar.

Ja, du har en tuff sommar framför dig. Giro d`Italia, Tour de France och sedan OS i Aten. Hur ska du orka?

- Det gäller att planera väl och följa den planeringen in i minsta detalj. Tyvärr är det ju så att SOK fortfarande dröjer med uttagningen till OS, vilket försvårar möjligheterna till optimala förberedelser.

Hur mycket stör det dig?

- Jag har inte så mycket tid att tänka på det men visst vill jag gärna ha besked så snart som möjligt.

I fjol vann du det sammanlagda spurtpriset i Giro d´Italia, vilket är årets mål?

- Först och främst satsar jag på att ta hem en etappseger. Det har varit nära ett par gånger och med den form jag har för tillfället är möjligheterna att lyckas goda.

Har du spanat in någon etapp som är speciellt lämplig för dig?

- Nej, inte ännu. Jag koncentrerar mig på att få en bra start, att köra en stark prolog och sedan vänta på en dag när kroppen känns bra.

Inledningen av årets Giro sägs vara en av de tuffaste genom tiderna. Tre dagar efter starten vid kusten i Genua landar cyk-listerna på 1500 meters höjd över havet, i Corno Alle Scale.

Gynnar favoriterna

En start som gynnar årets två förhandsfavoriter, italienarna och bergsspecialisterna Gilberto Simoni och Stefano Garzelli.

För Magnus Bäckstedt kommer inledningen att innebära en hel del lagkörning.

- Jag har en väldigt fri roll i

teamet. Om det är en etapp som inte passar mig hjälper jag de andra i laget, men om jag känner att det är läge att försöka får jag total uppbackning från de andra i Alessio-Bianchi.

En uppbackning som ska leda till den första svenska etappsegern i Giro d´Italia sedan Glenn Magnusson tog sin totalt tredje 1998 och kanske även till ett svenskt OS-guld i Aten.

- Jag hoppas verkligen jag får chansen. Att vinna för Sverige vore underbart, säger Bäckstedt. Mattias Larsson