Onödig dramatik efter propagandafotboll

Halmstad nära att tappa 4-0-ledning

SPORTBLADET

Halmstad

Först stor fotbollspropaganda i 60 minuter av Halmstads BK.

Sedan onödig dramatik och tre mål i baken på 18 minuter innan Halmstad till slut vann det allsvenska mötet med Landskrona med 5-3 (3-0).

Halmstad inledde hemma på Örjans vall som det anstår en allsvensk serieledare. Ribbskott och mängder av chanser utöver 4-0 mot ett utspelat och söndersprunget Landskrona Bois.

Sedan, utlöst av en av tveksam straff, tre snabba baklängesmål, tappad fokusering och oväntad dramatik innan inhopparen och den allsvenske debutanten Björn Anklev sprang ifrån Bois-försvaret och i slutminuterna rullade in matchavgörande 5-3.

- Det hade känts fruktansvärt grymt om vi hade tappat poäng efter våra inledande 60 minuter när vi spelande en fantastisk fotboll, sade den hyllade tränaren Janne Andersson.

I underkant

Ja, två måls segermarginal var i underkant för ett HBK som sprakade av självförtroende. Speciellt den inledande timmen när hemmalaget med rörlighet, finess och briljant passningsspel rev upp enorma hål i ett passivt Bois-försvar och samtidigt bakåt var aggressivt och täckte upp varandra föredömligt.

Ghananen Yaw Preko kunde med sitt första allsvenska mål nicka in 1-0 i tionde minuten efter en läcker frispelning av Markus Rosenberg, som även spelade fram till Patrik Ingelstens 2-0 i 28:e minuten.

Sedan var det Ingelstens tur att agera framspelare när han hittade en omarkerad Sharbel Touma som placerade in 3-0 i det bortre krysset i 39:e minuten.

- Jag skäms över vår första halvlek. Det var fel inställning, ingen aggressivitet och om det beror på omognad, blygsamhet eller något annat vet jag inte. Så i pausen var jag tvungen att skälla och ta i på ett sätt som jag inte gjort på över ett år, sade Bois-tränaren Janne Jönsson besviket.

Framgångsrikt samarbete

Landskronas lagkapten Henrik Nilsson byttes ut, taktiska förändringar gjordes, men ingenting tycktes hjälpa när Halmstad

fortsatte spela gladfotboll och Yaw Preko med sitt vänsterskott gjorde 4-0 i 55:e minuten.

- Killarna har tjatat på mig att jag ska skjuta, så då tänkte jag att då gör jag väl det, säger Preko, vars samarbete med utmärkte Markus Rosenberg emellanåt var lysande.

Men en billigt dömd straff som Jörgen Pettersson slog in till 4-1 förändrade matchbilden totalt. Ett felpass före Jonas Lindhs 4-2,

passivitet vid en hörna som Johan Andersson gjorde 4-3 på och 18 minuter senare var det match igen.

- Vi slutade spela och tappade aggressiviteten. Det är den som är nyckeln i hela vårt spel, sade Halmstads lagkapten Tommy Jönsson.

Landskrona skapade dock aldrig den riktigt heta kvitteringschansen utan i stället var HBK nära fler mål innan Björn Anklev på Conny Johanssons utspark sprang igenom och rullade in 5-3.

TT