Brons till svenska lagkappsdamerna

Medalj i sjunde raka mästerskapet

SPORTBLADET

Madrid (TT:s utsände)

Det blev till slut en medalj, men inte den valör som lagkappslaget hade hoppats på.

För bronset gav ingen större glädje, särskilt inte hos Johanna Sjöberg.

– Usch, jag är verkligen inte nöjd, vi hade ju pratat om guld, sade hon.

Foto: SCANPIX
BRONSLAGET Josefin Lillhage, Cathrin Carlzon, Johanna Sjöberg och Gabriella Fagundez med sina EM-brons.

Det EM-guld som svenskorna hade pratat om gick istället till Frankrike, som var nästan tre sekunder före svenskornas 3.43,54 på måndagens 4x100 meter frisim. Och när Josefin Lillhage i alla fall lyckades föra upp Sverige till ett brons på sista sträckan gav det inget större jubel hos de övriga, snarare en axelryckning vid bassängkanten.

Särskilt hos Johanna Sjöberg, för hon visste att hennes insats var långtifrån vad som hade förväntats av henne.

– Det var verkligen ingen bra sträcka, jag kände mig seg och kom ingenstans på slutet, sade hon själv.

Förbundskaptenen Hans Bergqvist var lika klar i sin analys:

– Dåliga växlingar men framför allt måste Sjöberg simma fortare, det blev alldeles för stort ansvar för de båda två i mitten av lagkappen. Gabriella (Fagundez) fick jaga istället för att få en lugn simning.

Sjöberg femma

När Sjöberg växlade över till 19-åriga Figundez, låg svenskorna bara femma. Cathrin Carlzon kunde sedan ta upp Sverige en placering, och Josefin Lillhage ordnade slutligen medaljen närmast före Vitryssland.

Men det var en medalj som inte löste några problem vare sig hos Bergqvist eller Sjöberg.

– Visst, vi tar en ”blänkare” och Lillhage och Cathrin gör okej simningar. Men när det gäller Sjöberg så har vi inte de två-tre senaste åren fått ut vad vi hoppats på vid mästerskapen, och det är oroväckande. Hennes personliga rekord är en sekund bättre än dagens tid, något är fel, sade Bergqvist.

För en Sjöberg i form är ett måste om det ska bli OS-medalj. Då kommer även Anna-Karin Kammerling och Therese Alshammar att finnas tillgängliga, men å andra sidan kommer de senaste mästerskapens gigant på lagkappen – Tyskland – finnas med i Aten. De har stått över EM i Madrid, precis som storstjärnan Inge de Bruijn som kommer att lyfta silvermedaljörerna Holland.

Godkänt

För de svenska herrarna (Erik Andersson, Stefan Nystrand, Mattias Ohlin och Petter Stymne) blev det till slut en fjärdeplats, nästan exakt fyra sekunder efter segrande Italien.

– Klart godkänt men inget mer, sade Bergqvist som även i herrarnas lagkapp försöker hitta en vinnande formel.

Den dök inte upp på måndagskvällen i Madrid.

– De killarna som jag bytte in till finalen (Ohlin och Andersson) ligger på samma nivå som dem jag ersatte från försöken. Jag ser hellre att någon simmar jävligt bra än att fyra simmar okej.

I skuggan av damernas lagkappsbrons putsade i alla fall bröstsimmaren Martin Gustavsson sitt egna personliga rekord på 100 meter med sex hundradelar och säkrade samtidigt en plats i finalen.

– Jag har ju inte toppat formen inför EM så förhoppningen var väl att slå personligt rekord, sade han.

Malmöiten var den enda förutom Fagundez och Erik Andersson som tog sig vidare från måndagens försök. De båda valde dock att stryka sig till förmån för lagkapperna.

Italien kunde samtidigt glädja sig åt betydligt mer än bara lagkappsguldet. Emiliano Brembilla tog sitt fjärde EM-guld på 400 meter fritt. Den bedriften delade han på måndagen med ukrainskan Jana Klotjkova, 21, som tog fjärde raka EM-guldet på 400 m medley.

Tobias Österberg/TT