Kaparna vann finalreprisen

Slog Smederna på bortaplan

SPORTBLADET

Eskilstuna (TT)

Reprisen på förra årets SM-final i speedway – Smederna och Kaparna – slutade med otippad bortaseger, 47–49.

Ryan Sullivan och Jaroslaw Hampel avgjorde med en dubbelseger i det avslutande heatet.

– Vi visste vad som krävdes och klarade att fixa det. Hela laget kommer att bli bättre och bättre ju längre säsongen lider, konstaterade Sullivan.

Trots att Kaparna vann SM-guldet ifjol har laget inte tippats på slutspelsplats hos många av konkurrenterna. Det sportsliga har kommit i skymundan av de ekonomiska problemen.

På banan är ser det ljusare ut. Kaparna ledde i stort sett hela matchen mot Smederna. I paus var ledningen sex poäng. Efter paus blev det tätare och bättre speedway, och hemmalaget både knappade in och vände till ledning inför sista heatet, mycket tack vare veteranen Peter Nahlin.

Inför sista heatet mönstrade Kaparna Ryan Sullivan och Jaroslaw Hampel mot Smedernas Nicki Pedersen och Robert Sawina. De båda Kaparförarna var snabbast från start och kom först ut ur första sväng. Sedan visade de båda prov på perfekt paråkning och gav inte hemmaförarna en chans.

– Vi hade ingen speciell taktik inför det avslutande heatet, bara köra så fort det gick – och det räckte, sade Sullivan och skrattade efter matchen.

– Vi har ett ungt lag i år, och alla kommer att bli bättre ju längre säsongen lider. Var vår övre gräns finns vet vi inte ens själva.

Viktig kaptensroll

Ny lagkapten i Kaparna är Joonas Kylmäkorpi, som har en viktig roll i det nya lagbygget.

– Alla problem under försäsongen har svetsat samman laget på ett sätt som är ovanligt inom speedway. Normalt har vi inte mycket kontakt före säsong men i år har vi pratat väldigt mycket med varandra, och det kommer vi säkert att ha nytta av, säger Kylmäkorpi.

Smederna fick en jobspost när David Howe skadade en fot i sitt första heat, därmed har Smederna fyra förare på skadelistan.

– Utan Howe var det kört men jag tyckte ändå vi bjöd upp till kamp, sade Smedernas lagledare Morgan Andersson.

Rickardsson omkull

Masarna vann programenligt hemma mot Piraterna, 59–36. I matchens sista heat såg det otäckt ut när Tony Rickardsson vurpade sedan han kört om Niklas

Klingberg. Rickardsson klarade sig dock utan skador.

Smålandsderbyt mellan VMS Elit och Västervik slutade överraskande med bortaseger, 47–49 efter avgörande i sista heatet av matchens suverän – Västerviks Tomasz Gollob. Matchen svängde rejält, Västervik ledde 17–7 innan VMS hade 31–29 i paus. Bonuspoängen till Västervik.

Luxo Stars ryckte tidigt i bortamatchen mot Rospiggarna och vann med 51–45 och tog också hand om bonuspoängen. Indianerna vann hemma mot Vargarna med 50–46 efter en dubbelseger i sista heatet men Vargarna, som hade med Jason Crump i laget, klarade ändå av att bärga bonuspoängen.

Sune Karlsson/TT