Italiens stämpel i EM - de mest ohederliga

SPORTBLADET

På söndag är det slut.

Italiensk ligafotboll gör sommaruppehåll med ytterligare en skandal i hasorna och EM bakom kröken.

I Neapel finns en lokal buskisteater som kallas "sceneggiata napoletana".

Varje föreställning innehåller samma typgalleri.

En av huvudrollerna är en "malafemmina", en livsfarlig femme fatale som förvrider huvudet på dygdiga ynglingar.

Trots intensiv konkurrens från olika latinska TV-såpor, har la sceneggiata fortfarande en viss framgång.

Men den borde kanske förnyas något. Varför inte införa "o ´malo jucatore", den ohederlige fotbollsspelaren?

I så fall borde den första huvudrollsinnehavaren bli Generoso Rossi, napolitan och fram till i april målvakt i Siena, en av årets överraskande nykomlingar i Serie A.

Vägrade svara i rätten

Den "generöse Rossi" (namnet betyder faktiskt det) borde inte ha några problem att tolka rollen. Han är en av de huvudmisstänkta i italiensk fotbolls senaste skandal, som utreds av undersökningsdomarna på antimaffia-sektionen i Neapel.

Generoso lär ha svimmat när han fick veta att han är under rättslig utredning.

I det första förhöret förbehöll han sig rätten att inte svara på frågorna. Killen har uppenbarligen sinne för dramatik.

En skandal med maffia-anknytning var det enda som saknades efter detta avgrundsår för italiensk fotbolls rykte och trovärdighet, hemma och borta.

Skandal på skandal

Förfalskade bankgarantier, våld på plan och på arenorna, utbrett och systematiskt bokförings- och skattefusk i klubbarna, supportrar som stoppar matcher med hot och lögner, dopingrättegången mot Juventus.

Nu kommer skandalen om de riggade matcherna i Serie A, B och C är som körsbäret på skandaltårtan.

Det börjar bli lite tröttsamt med all spelad upprördhet och indignation. I den italienska fotbollsvärlden råder "omertà". Det som verkligen pågår där vet bara de invigda.

Det är dödsstraff på att tjalla.

Därför måste spelare som Fabio Cannavaro säga att fotboll är världens underbaraste sport och att skandaler som den här, inte har fotbollen att göra, utan med världen utanför.

Men om världen utanför, i det här fallet bossar i Neapels maffia la camorra, ringde till vissa spelare, varav tre i Serie A, och riggade matcher, vem kan då påstå att fotbollen inte räknas?

Fördömanden inifrån är alltid tama. Det är därför skandalerna hopar sig.

Il calcio har delvis förvandlats till laglöst land. Allt är tillåtet, så länge det inte upptäcks. Söndag efter söndag är det någon tränare eller klubbpresident som antyder att domaren var köpt och ofta ser det väldigt märkligt ut.

Skulle de över huvud taget ha ställt sig den frågan om inte möjligheten vore realistisk?

Är det kanske sant som det spekuleras bland "i tifosi", att Romas ledningen på ett tidigt stadium sålde årets ligaseger för att inte tvingas lämna Serie A på grund av alla rättsliga och ekonomiska problem?

Åtta misstänkta matcher

Så här långt granskas åtta misstänkta matcher. I Serie A är Lecce, Siena, Chievo, Reggina och Udinese inblandade, men utredningen fortsätter.

Enligt undersökningsdomarna blir situationen värre ju längre ner i divisionerna man kommer. I Serie C1 och C2 finns det knappt en enda ärligt spelad match.

Totti, Vieri, Del Piero och grabbarna drar med andra ord på ett tungt och obekvämt bagage när de dyker upp i Portugal i juni.

Här kommer representanterna för Europas mest ohederliga och korrupta fotboll.

"Gli azzurri" får den stämpeln på sig, alldeles oavsett om just de spelarna är inblandade eller inte. Just därför borde de vara modiga nog att ta klar ställning för en renare fotboll.

ARTIKELN HANDLAR OM