Dansk dynamit bakom Helsingborgs seger

Skånelaget vann med 3-0 mot Örgryte

SPORTBLADET

Helsingborg

Helsingborg tog sin första seger för säsongen i fotbollsallsvenskan - 3-0 (2-0) mot Örgryte på hemmaplan i den sjunde omgången.

Danska nyförvärvet Peter Graulund, 27, svarade för två av målen och spelade fram till det tredje.

- Jag hoppas det har vänt nu, men fortfarande har vi mer att jobba på, sade Graulund efter segern.

Graulund värvades för dyra pengar från tyska Bochum och har nu kommit upp i fyra mål. Han har höga krav på sig - och det vet han om.

- Ja, jag vet att jag är köpt för att göra mål. Den här gången gick det bra, sade Graulund, som dock missar nästa match då han samtidigt drog på sig sin tredje varning för säsongen.

Det var en ganska märklig match inför blott 6 520 på Olympia - Örgryte skapade många chanser och det var närmast osannolikt att göteborgarna inte fick utdelning.

Bland annat hade Robin Ganemyr, som gjorde sin första match från start den här säsongen, en rad öppna chanser.

- Det ville sig bara inte, jag vet inte om det är oskicklighet eller otur. Visst borde vi fått utdelning på våra chanser. Men Helsingborg vann helt rättvist, sade Örgryte-tränaren Jukka Ikäläinen.

Första segern

Helsingborg spelar under hård press och tränaren Peter Swärdh har redan blivit ifrågasatt på sina håll. Nu kunde han räkna in den första segern, och därmed fick laget kontakt i serien.

- En skön seger för spelarna, ja, alla vi som är med i klubben och även fansen. Men Örgryte kunde mycket väl ha kommit tillbaka i matchen efter vår fina start. Och jag är inte nöjd med försvarsspelet, vi släppte till för många chanser, sade Swärdh.

Snyggt samspel

Helsingborg, som bara hade plockat en poäng på tre hemmamatcher, fick en drömstart med en tvåmålsledning efter tolv minuter. Peter Graulund visade vägen efter ett snyggt inspel bakom Örgrytes snällt spelande backlinje efter sex minuter. Och sex minuter senare kunde Gustaf Andersson med precision nicka in 2-0 till Helsingborg efter ett inlägg från just Graulund.

Matchen avgjordes nio minuter in i andra halvlek då Peter Graulund visade fin teknik när han tog tillvara på en nickpassning från anfallskollegan Gustaf Andersson. Först lurade dansken Örgrytes Johan Anegrund och sedan placerade han bollen under en chanslös Dick Last.

3-0-målet punkterade matchen.

Om det var vändningen för krislaget Helsingborgs IF återstår att se. På söndag väntar torsdagens skräll-lag Gif Sundsvall borta, och då får skåningarna klara sig utan såväl Peter Graulund som veteranen och lagkaptenen Jesper Jansson, som också drog på sig säsongens tredje gula kort.

Örgryte, med blott en seger på sju matcher, måste skärpa till försvarsspelet. Det var snällt i överkant, och skärpan var lika klen framåt.

TT