"Det är i sporten jag hör hemma"

Sveriges bästa TV-röst - Claes Åkeson i stor intervju

1 av 5
FRIVILLIG GOLFARE Golf är ett av Claes Åkesons intressen och han var även programledare för Golfresan i TV.
SPORTBLADET

Claes Åkeson är bäst på sport i svensk TV.

Förstaplatsen i Sportbladets stora omröstning gör honom glad.

- Det är väldigt smickrande, säger han.

"Rikets just nu bästa ankare". Så löd Sportbladets motivering när Claes Åkeson placerades överst i rankningen av 80 profiler inom svensk TV-sport. Bland alla studioankare och expertkommentatorer ansågs han vara den bäste.

- Jag blev glad över det, det är smickrande, säger Claes Åkeson.

Som ett av landets mest kända TV-ansikten är han van vid att folk har åsikter om honom och hans arbete. Sport engagerar - liksom de som presenterar och kommenterar den.

- Alla har synpukter på det man gör, men det kan man inte bry sig så mycket om. Om jag gjorde det skulle jag inte kunna göra mitt jobb ordentligt, säger Åkeson.

"TV är inte så viktigt"

Framför allt tycker han inte att TV är så betydelsefullt som det ofta framställs som - en ovanlig åsikt i en egotrippad bransch.

- TV och det vi gör är inte så viktigt som folk vill göra gällande. Det finns människor som arbetar med betydligt viktigare saker, säger Åkeson och fortsätter:

- Därför tar jag inte åt mig så mycket, man måste kunna se igenom allt det där.

36-årige Åkeson är sportjournalist i grunden och det är sport han helst arbetar med även om han också synts i en del underhållningsprogram.

Först i radio

- Sportjournalistik är det jag alltid hållit på med, det är det som är jag, även om det blivit att jag då och då gör andra grejer. Men det är i sporten jag hör hemma.

Rösten Åkeson var känd före ansiktet; han började på lokalradion i Örebro redan som 15-åring. 1991 arbetade han på Radio Stockholm då han lockades över till TV och underhållnings- programmet "7-9". Det följdes av egna showen "Åkeson". Han prydde omslagen och utsågs till Sveriges sexigaste man men fick också en hel del surt från kritikerhåll. När Åkeson kom till TV3-sporten som studioankare blev det på samma gång nystart och comeback och med åren har hans stjärna åter stigit.

- Risken med TV är ju att man blir väldigt kortlivad. Men ju längre man får vara med, desto bättre blir man. Jag är tacksam att jag fått den möjligheten, säger Åkeson.

Han har lärt sig att allt kan hända i direktsändning.

- Jag har nog varit utsatt för alla tänkbara situationer, det händer alltid något man inte kan förutse i direktsändning.

Men nervös, det är han aldrig.

"Jag är laddad"

- Nej, inte nervös, det är mer känslan som när man ska spela en match eller gå en golfrunda, jag är laddad, säger Åkeson och tillägger:

- Att jag inte är nervös beror nog just på att jag inte tycker att det är så stort. I vår tid har TV gjorts till något enormt och har en väldig genomslagskraft. TV odlar myter och skapar kändisar, men jag är ingen vän av den utvecklingen.

Sitt arbete uppskattar Åkeson däremot mycket och han lägger rejält med tid på att vara påläst.

- Det är det viktigaste av allt tycker jag, att man har ordentligt på fötterna som det heter. Kunskapen är nummer ett. Men jag tycker inte att det känns som att jag lägger ner tid, för jag skulle ända följa med på samma sätt om jag inte hade det här jobbet, det är ju ett intresse.

Hels fotboll och hockey

Just för att han vill ha kunskapen som bas jobbar Claes Åkeson helst med fotboll och ishockey. I Champions League-studion eller under ett hockey-VM är han i sitt esse.

- Jag fascineras av de som kan kommentera alla sporter, hur de kan vara pålästa och kunniga om allt, om de nu kan det. Själv tycker jag att jag kan fotboll och hockey.

Åkeson skrattar.

- En gång blev jag övertalad att göra handboll. Jag sa att jag inte kunde det tillräckligt bra, men fick göra det ändå. Det ångrar jag...

Säger mannen som enligt Sportbladets jury bara "blir bättre och bättre med åren".

Det lär dröja länge innan det är slutsignal i rutan för Claes Åkeson.

Grive, Plex och Arne är favoriterna

Jennifer Wegerup