”Nya Radiosporten” derbyts stora vinnare

Sportbladets Jonas Bladh: I går var det inte bara underbart - det var fantastiskt

SPORTBLADET

Derbymatcher är nästan alltid underbar tv-underhållning. I går var den till och med fantastisk.

Det är ju inte alltid så roligt att sätta sig ned för att se en match där man inte har några speciella känslor för något av lagen. Men derby är derby, och derby är kamp, och kamp är kul.

När sedan Canal plus bjuder upp till dans med sin starkaste uppställning – Ola Andersson, Jens Fjällström och Lasse Granqvist i studion, Arne Hegerfors och Tommy Svensson som kommentatorer (mer om dem sen) – ja, då börjar det vattnas i munnen.

Men gårdagens största hjältar syntes inte en sekund i tv-rutan, och hördes inte ens för ett ögonblick i högtalarna. De satt i bussen utanför Råsunda. Redaktör Johan Byström och bildproducent Johan Spindler gav oss en fullständigt enastående sändning. Rappa – men inte onödiga – bildklipp, sköna kameravinklar (den ”svävande” kameran!) och en produktion i världsklass.

Så till männen med mikrofoner. Fjällström fick fem plus av Sportbladet i förrgår, i går visade han varför. Jag vet inte riktigt hur det kommer sig, men allt Fjällström säger är så enkelt att förstå, och så fort man ser honom blir man glad och intresserad. Karln är en naturbegåvning.

Canal plus-gänget börjar göra anspråk på titeln som tv-mediets Radiosporten. Ni känner till Radiosportens tajta, snabba sändningar där ordet bollas mellan studio och kommentatorer med glimten-i-ögat-kommentarer.

Så börjar sändningarna från allsvenskan bli. Mycket tack vare kemin mellan Ola, Jens och mikrofonernas mästare Granqvist. Då kan man ju till och med le åt en del Hegerforsare.

Varje år kommer det nya modeord inom svensk idrott. Vi har haft ”boxen”, ”sista tredjedelen” och ”gruppen”. I år verkar det senaste, det hippaste, det coolaste vara ”sortera”. Man ska sortera motståndare, sortera ut sin position. Unikt för ”sortera” är dock att det finns i både hockey och fotboll. Tacka herrar Fjällström och Wikegård för det.

I kväll ser jag på Villarreal–Valencia på fyran plus.

Tyck till - du också!

Jonas Bladh

ARTIKELN HANDLAR OM