Äntligen fick Östling sitt guld

- Jag trodde knappt det var sant

SPORTBLADET

Madrid

Hon har väntat och längtat och till slut tvivlat.

På fredagen kunde i stället Maria Östling njuta av sitt första individuella EM-guld.

- Det här har ju varit målet i livet, jag trodde knappt det var sant, sade hon efter segern på 50 meter bröst vid långbane-EM.

Men hon behövde bara vända sig om, bakom henne fanns beviset, gult på svart. På ljustavlan stod hennes namn överst, tiden 31,68 var personligt rekord, men viktigast av allt, det var 22 hundradelar bättre än tvåan Jelena Bogamazovas, och ytterligare 15 hundradelar bättre än trean Majken Thorup, Danmark.

Och för 26-åriga Maria Östling var det dags att kliva in i en ny roll, guldmedaljörens.

- Hade någon för en månad sagt att Maria Östling skulle stjäla showen här, så hade man väl aldrig trott det, sade förbundskaptenen Hans Bergqvist.

För när de stora svenska stjärnorna uteblivit - liksom resultaten vid EM i Madrid - så har tiden aldrig varit bättre för Maria Östling.

Dubbelt upp

Hennes första individuella medalj kom redan i onsdags i form av ett brons på 100 meter bröstsim. Den hade hon väntat på sedan hon gjorde seniordebut i kortbane-VM 1995.

Men då var inte det första guldet speciellt långt borta, närmare bestämt två dygn.

På fredagskvällen klev Maria Östling upp på startpallen inför finalen på 50 bröst, hon gjorde det med den bästa försökstiden men också med något lika viktigt:

- Jag hade bra självförtroende och var rätt lugn, det var ju bara ryskan som hade ett bättre personligt rekord än jag och hon hade ju simmat tidigare på dagen.

Östlings guld kanske var oväntat för många, men sättet hon tog det på var högst väntat.

- Jag har ju oftast väldigt dåliga starter men den här gången tyckte jag att jag låg väl långt bak, men jag är som bäst på de 25 sista metrarna.

Har tvivlat

Det var då hon sig förbi de svåraste konkurrenterna och kunde avgöra.

Och knappt en halvtimme senare så steg hon upp på ännu en pall och glädjen kunde inte var större.

Maria Östlings simkarriär har knappast varit rak som en bassäng, snarare krokig som en vattenrutchbana.

Hon tog aldrig det steget från lovande till stjärna, i stället har sådana som Emma Igelström, Anna-Karin Kammerling och Therese Alshammar tagit de rollerna.

Och Östling har stått bredvid och tvivlat.

Vill till OS

Tvivlet växte till ett beslut att lägga av, efter två års uppehåll gjorde hon comeback i fjol.

- Det var mycket som spelade in när jag lade av, VM i Japan gick inte alls som jag hoppats på, jag längtade hem och hade inte mycket hopp om simningen. Samtidigt bröt jag upp med pojkvännen och hade inget jobb.

Men för ett år tog hon beslutet att ta upp simningen igen.

Nu väntar hon bara på beskedet.

Det ska komma från Sveriges olympiska kommitté (SOK) gällande hennes OS-start. 50 meter finns inte med på OS-programmet men hon hoppas i stället komma med på 100 meter.

- Men det kan ju inte skada att man tar guld på 50 meter och sedan har jag ju visat här att jag står pall för pressen och kan få till min egen simning.

Beviset hängde runt halsen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM