Räddad av sin hjälm

”Det var otäckt, fy fasen”

1 av 2 | Foto: AP
Andres Aug föll efter målgången rakt in i kravallstaketet efter kontakt med en medtävlare.
SPORTBLADET

Cykelhjälmen kan ha räddat hans liv.

Strax efter målgång av den sjätte etappen i Giro d"Italia kraschade estländaren Andrus Aug mot kravallstaketet.

- Det var otäckt. Fy fasen, säger Eurosports expert Robert Vacchi.

Det var ett samlat fält som nådde målet i Valmontone utanför Rom. Spurten i ösregnet var intensiv. Andrus Aug körde i mål som sjua, bara några cykellängder bakom etappvinnaren Alessandro Petacchi.

Exakt vad som hände sedan var svårt att utläsa från tv-bilderna.

- Troligen berodde kraschen på ett misstag från Augs sida. På något sätt får han framhjulet på ena sidan om lagkamraten Nauduzs bakhjul, men hade kroppstyngden på andra hållet. Kanske var det hans bromsar som inte tog riktigt i vätan, säger Roberto Vacchi.

Smällen blev våldsam. Aug låg för några ögonblick livlös på asfalten.

Estländaren fördes omgående till sjukhus där röntgen visade att han - mirakulöst - klarat sig utan allvarliga skador, enligt en läkare från Girot som citerades av AP.

Riskerna trissas upp

Insatserna i cykelsporten har höjts de senaste åren. Etappvinsterna i de stora loppen har blivit än viktigare att vinna. Farten - och riskerna - trissas upp, samtidigt som trafikmiljön förändras till nackdel för cykelsporten.

- Avsmalningar, gupp och rondeller gör det allt svårare att ordna säkra tävlingar. Samtidigt vill arrangörerna gärna ha målgång i stadskärnorna, säger Roberto Vacchi.

I mars förra året förolyckades stjärnan Andrei Kivilev under loppet Paris-Nice. Två månader senare beslutade internationella cykelförbundet om hjälmtvång.

Det tackar Andrus Aug för i dag.

Årets Giro dÍtalia fullt av skador

Björn Byström