”Att vara väl förberedd är det viktigaste för en kommentator”

SPORTBLADET

Sporbladet tar pulsen på SVT:s sportkommentator Staffan Lindeborg, som i onsdags fick fyra plus av Aftonbladets jury med motiveringen ”Fotboll, simning, hockey, pingis – Lindeborg levererar överallt”

Gillar fotboll Staffan Lindeborg har många strängar på sin lyra, men fotboll är ändå favoritsporten.

När började du kommentera sport i TV?

– Jag började 1980 på TV med Tipsextra. Men jag jobbade som sportreporter på Sveriges Radio som 17-åring.

Ser du mycket på TV själv?

– Jag hinner inte se så där jättemycket men försöker se nyheter, samhällsprogram och det som är relaterat mitt yrke. Men tiden är högst begränsad, tyvärr.

Vilket är favoritprogrammet på TV?

– TV-sportens program, sedan ser jag gärna alla nyhetsprogrammen. "Så ska det låta" och "På spåret" är två andra favoriter.

Vilka sporter är du mest intresserad av?

– Helt klart fotboll. Jag kommenterar även ishockey och simning bland annat, men fotboll är nummer ett.

Vilka sporter tycker du bäst om att kommentera?

– Fotboll och hockey är favoriter. Fotboll är väldigt roligt att kommentera i och med att jag är väldigt insatt. Hockey är lite svårare, men samtidigt roligt. Sedan har jag fått förmånen att kommentera också simning, som nu från Madrid. Det är en riktig rolig sport också. Vi fick ju ett nytt EM-guld i kväll (Maria Östling).

Finns det sporter du helst vill slippa kommentera?

– Kan jag slippa kommentera bandy så är det bra. Jag är väldigt specialiserad så jag har inte behövt kommentera de sporterna jag inte kan.

Vad är det roligaste du varit med om som sportkommentator?

– Waldners OS-guld 1992 i Barcelona var rätt mäktigt att göra och att jag fick göra den sista FA-cupfinalen på Wembley innan den skulle rivas. Det var speciellt.

Hur förbereder du dig inför en sändning?

– Lika mycket och lite till än vad Lars-Gunnar Björklund lärde mig. Att vara väl förberedd är det viktigaste för en kommentator. Man måste se träningar och läsa på innan matchen. Nu tar det längre tid i och med att det finns så mycket information, till exempel på Internet.

Har du något roligt TV-minne?

– En grej som jag kom att tänka på är när man kommenterade Tipsextra för många år sedan. Vi hade ofta problem med satellit-överföringar och vid ett tillfälle blev jag stående i en bar med en telefon i handen. Så kommenterade jag nästan en hel match. Det blev många tidningsrubriker dagen efter.

Emir Osmanbegovic