Sydafrika arrangerar fotbolls-VM 2010

”Äntligen, äntligen, äntligen”

1 av 2 | Foto: AP
LYCKLIG LEGEND Sydafrikas före detta president Nelson Mandela fanns på plats i Zürich och var överlycklig över det positiva utfallet. ”jag känner mig som en ung man”, utropade Mandela.
SPORTBLADET

JOHANNESBURG

Det var som om ett kollektivt vrål av både lycka och lättnad, hördes över hela södra Afrika när Fifa-ledaren Joseph S Blatter deklarerade att Sydafrika utsetts till värd för fotbolls-VM 2010.

  Äntligen, äntligen, äntligen, sjöng dansande sydafrikaner som samlats runt om i landet för att följa tillkännagivandet via storbildsskärm.

  Sydafrika var förvisso favorit inför lördagens besked, men ingen vågade ta ut segern i förskott. Allra minst efter förra gången då Tyskland vann värdskapet för VM 2006 med bara en rösts övervikt. Även den gången var Sydafrika favorittippat.

  Men när lördagens tillkännagivande i Zürich blev lite försenat eftersom man enligt en Fifa-tjänsteman "väntade på en viktig gäst" och när Fifas TV-kameror strax därpå zoomade in en anländande bil där Sydafrikas förre president Nelson Mandela skymtade, steg vinnaradrenalinet hos sydafrikanerna ytterligare.

Madiba Magic

  När så den gamle mannen - han blir 86 i juli - med stapplade gång och stödd av två medhjälpare tog sig fram till sin delegation och då visade sig ha en sydafrikansk flagga i bagaget vågade ännu fler på allvar börja hoppas.

  - Det kan bara betyda en sak, det kan bara betyda en sak, halvsnyftade en sydafrikansk TV-kommentator och bad sedan om ursäkt för att hon lät så upphetsad.

  Den här gången hade den sydafrikanska delegationen bestämt sig för att allt som bara stod i mänsklig - och nästan gudomlig makt - skulle göras för att få VM-värdskapet. Och i detta tunga artilleri var förstås världens mest respekterade ledare, nobelpristagaren Nelson Mandela, främsta namnet. Sydafrikanerna tror blint på hans förmåga och på det som allmänt kallas Madiba Magic (Madiba är Mandelas klannamn).

Glädjedans

  I kampanjgruppen har dessutom ytterligare två mottagare av Nobels fredspris ingått; förre ärkebiskopen Desmond Tutu och förre presidenten F W de Klerk.

  Desmond Tutu, som satte igång en yster glädjedans när beskedet om värdskapet kom, lär apropå gudomliga ansträngningar tidigare ha sagt att om inte Sydafrika fick VM denna gång så skulle han ha "ett allvarligt samtal med chefen däruppe"

  Nu blir det första gången som Afrika får hålla ett fotbolls-VM, och

  Sydafrika har alltså varit favorit hela tiden. Men de senaste månaderna har Marocko nafsat rejält i bakhasorna, och även Egypten har ansetts ha en god möjlighet. Däremot bedömdes inte de två andra kandidatländerna, Libyen och Tunisien, ha någon större chans.

Tusentals jobb

  För det fotbollstokiga Sydafrika betyder lördagens besked först och främst en möjlighet att få visa upp sin idrottsliga hängivenhet. Men ingen sticker under stol med de ekonomiska möjligheter ett VM öppnar för; någonstans mellan 25-30 miljarder kronor i nettointäkter (skatter, turism, biljetter, med mera) hoppas kampanjkommittén på. Dessutom räknar man med att uppemot nya 150 000 jobb kan skapas som en direkt följd av evenemanget - nödvändiga i ett land där arbetslösheten är över 30 procent.

  - Att ge Sydafrika värdskapet 2010 skulle vara den perfekta presenten till vårt land nu när vi i år firar tio års demokrati, konstaterade Nelson Mandela förra veckan.

  Så blev det. Före förra decenniet var Sydafrika knappt välkommet i några internationella sammanhang, allra minst idrottsliga, på grund av sin rasåtskillnadspolitik, apartheid. Nu får man förtroendet att arrangera världens, näst OS, största idrottsevenemang.

Fotbolls-VM genom tiderna – här är hela listan

Ingrid Dahlbäck/TT

ARTIKELN HANDLAR OM