Arsenal historiska mästare

Obesegrade genom hela Premier League

SPORTBLADET

Stockholm

Guldet var i hamn för veckor sedan.

Sedan dess har det bara handlat om sviten.

Och visst höll den.

Arsenal vann Premier League och förlustnollan hängde med under hela triumftåget från augusti till maj.

2-1 (0-1) mot Leicester och saken var klar. 38 matcher på raken och inte en endaste gång klev Arséne Wengers rödvita lirare av en ligamatch som förlorare.

Fram till lördagseftermiddagen hade det hänt en enda gång tidigare att ett lag gått obesegrat genom serien - och det var på den tiden den högsta engelska ligan var en total nyhet och matcherna inte fler än 22.

Gänget som firade guldet den gången hette Preston North End, drottningen hette Victoria och året var 1889.

Arsenal är nu uppe i 40 matcher utan ligaförlust och står sig sviten över de tre inledande omgångar nästa säsong ryker Nottingham Forests ligarekord på 42 matcher från 1977-78.

Men nog var det en och annan som svalde en klump på Highbury i första halvlek.

Paul Dickov, en gång ratad anfallare i just Arsenal, knoppade in 0-1.

Nu blev det inte början på ett fall, snarare fungerade Dickovs nick som en kollektiv väckningssignal för ett mästarlag som så långt i matchen mest joggat omkring i väntan på bucklan och champagnen.

Lagkapten Vieira segerskytt

Andra halvlek var purfärsk när Frank Sinclair avrundade sin tid i Leicester med att fälla Ashley Cole och Thierry Henry bredsidade in straffen och sitt 30:e ligamål.

Patrick Vieira förunnandes att göra segermålet innan den stora festen bröt ut på Highbury.

Fredrik Ljungberg spelade i 87 minuter och var på vippen att få in bollen, men Ian Walker tippade skottet till hörna.

Ljungberg vann Premier League för andra gången med Arsenal. Mittbacken Martin Keown gjorde det för tredje och sista gången. När han byttes in i slutet kom han upp i just de tio matcher som krävdes för en guldmedalj.

Keowns kontrakt kommer inte att förnyas.

På annat håll misslyckades Marcus Allbäck och Olof Mellberg i jakten på en Uefacupplats. Manchester United vann på Villa Park med 2-0 och eftersom Newcastle knep en poäng (1-1) mot ligafyran Liverpool kom Aston Villa sexa, på sämre målskillnad än femman Newcastle.

Tobias Linderoth fick inte spela fler än några minuter, men det var han nog tacksam för eftersom Everton var ett lag i spillror borta mot Manchester City och fick på nöten med 1-5.

Nils-Eric Johansson spelade fulla 90 minuter i Blackburns 1-1-avslutning hemma mot Birmingham.

TT