Brons för Josefin Lillhage

Tog Sveriges fjärde medalj i EM

SPORTBLADET

Madrid

Utan inspiration var det nära att hon steg upp ur simbassängen för gott.

Men Josefin Lillhage kom tillbaka - och då kom också resultaten.

På lördagen i form av ett EM-brons på 200 meter fritt.

Med den bästa tiden i semifinalen fanns ett hopp om ännu ett svenskt EM-guld. Hoppet levde fram till drygt 100 meter, för till dess var det en kamp mellan Lillhage och Solenne Figues, men sedan gled fransyskan i väg - precis som Camelia Potec, Rumänien.

- Jag visste ju att båda två var starka mot slutet och kunde bara försöka att hänga på, säger Lillhage.

Men simtag för simtag försvann de båda konkurrenterna liksom guldchansen.

För att guldet skulle ha blivit svenskt i stället för rumänskt hade hon behövt kapa 1,25 sekunder på sin tid, upp till Solenne Figues skilde 1,10 sekunder.

Nöjd

Men med vattnet rinnande och med tung andhämtning efter loppet så kunde inte Josefin Lillhage vara besviken. Det fanns det flera anledningar till:

- Jag är nöjd med bronset eftersom att jag inte är fullt toppad. Det här är ju också min första individuella medalj i långbana.

Göteborgskan har länge funnits med i svenska landslaget, men aldrig fått simma i rampljusen. Snarare har hon varit hjälpgumman som ordnat lagkappsmedaljer, men väl uppe på land har alla velat tala med namn som Alshammar, Kammerling eller Igelström.

Och trots att medaljerna samlats på rad hemma i Upplands Väsby så var det en tid då de inte kunde fylla tomrummet efter något mer.

Efter OS i Sydney kom också tvivel och funderingar.

- Jag hade ingen motivation längre och funderade på att lägga av. Jag kände att jag behövde en förändring.

Den kom genom mentala rådgivaren Olle Fack. Genom deras samarbete fick hon tillbaka lusten för simning och med dem har även resultaten kommit.

- Förut var det så att jag tittade mer på de andra simmarna och tänkte: "undra vad de kommer att göra". Nu tänker jag mer på min egen simning.

I kortbane-EM i Dublin förra året tog hon silver på 200 meter fritt. Bronset i EM har visat att hon kan prestera ensam och inte bara i lag och nästa stora scen blir nu OS i Aten.

- Ska man ta medalj så behöver man nog komma ned en sekund till, säger hon.

Alshammar imponerar

Medaljen på lördagen var hennes andra och Sveriges fjärde i långbane-EM i Madrid. På söndag kan det bli mycket mer i form av Therese Alshammar och Stefan Nystrand.

Alshammar övertygade stort på semifinalen 50 meter fritt, hade den klart bästa tiden av alla (25,01), 21 hundradelar bättre än tyskan Sandra Völker.

Stefan Nystrand var näst snabbast, på samma distans för herrarna, med tiden 22,46.

- Det är min bästa tid sedan 2001 men det är oerhört jämnt, säger Nystrand.

De fem snabbaste i semifinalen låg inom en tidsram av 17 hundradelar.

- Missar man starten eller målgången så kan det betyda en tiondel, säger han.

TT